Clicky

Jump to content

Server personal (NAS, multimedia, stocare)


Mihai

Recommended Posts

Salutare. Am intrat și eu în lumea bună a celor cărora le place să lucreze cu Linux, ca să mă exprim așa. Am folosit TV box-ul HiMedia Q10 Pro pe post de server de stocare, multimedia și altele de genul. Am ținut deschis TV box-ul non-stop până vinerea trecută când mi-a sosit oDroid XU4 și l-am pus la treabă.

 

Criteriile mele au fost simple: rețea 10/100/1000, 2 GB RAM, port USB 3.0 și un consum cât mai mic. Aș fi mers pe mâna unui Rapsberry Pi dacă avea măcar rețea 10/100/1000, dar nu cred că Raspberry Pi va ajunge vreodată la așa ceva. Am tot căutat pe net și am ajuns la oDroid XU4. Știu că există NanoPi, BananaPi și altele, dar la multe din ele suportul software e slab. oDroid XU4 e cel mai puternic SBC (Single Board Computer). Nu prea are competitori și acum costă doar 59 USD + taxe și fără alimentator. Nu știu câți dintre voi aveți un RPi și câți aveți folosință pentru ele. Ca o mică paranteză, transportul costă acum 27 USD și se face cu EMS sau cu DHL (cu DHL pentru că eu le-am scris că nu plecase încă comanda). Eu comandasem XU4 luna trecută, dar din păcate am folosit un adaptor UART (de serială) care dădea mai mult voltaj decât avea nevoie XU4, 3.3 V. Adaptorul respectiv a dat 5V și a prăjit primul XU4. Vina e a unui coleg care a vrut să mă ajute și nu era sigur de cât scoate adaptorul, iar eu am mers orbește pe mâna lui. Fac paranteza asta ca să subliniez cât de important este să vă asigurați de accesoriile pe care le folosiți și să cumpărați doar accesoriile recomandate. A doua oară am comandat și adaptorul UART recomandat pentru XU4. De la prima comandă mai am carcasa oficială (e nevoie de ea) și o baterie pentru RTC (RealTimeClock, să salveze ora și data în sistem după reboot sau deconectarea alimentării).

 

O astfel de plăcuță poate fi folosită la vizionat filme (XU4 știe doar 4K la 24 FPS, există oDroid C2 care e dedicată multimedia) sau ca server. Marele avantaj este că ele sunt foarte puternice (pentru dimensiunea lor) și consumă cel mult ca un telefon. XU4 folosește un Soc (System on a Chip) Exynos, același cu Galaxy S5. Nu am stat mult pe gânduri când am ales XU4, am amânat cumpărarea pentru că în decembrie cumpărasem deja TV box-ul HiMedia.

 

Pentru că eu am vrut să-l folosesc pe post de NAS (Network Attached Storage), cu toate avantajele și aplicațiile aferente (FTP, share prin Samba pentru Windows și Linux, administrare prin SSH sau interfață web), alegerea softului a fost mult mai dificilă. Acum folosesc OpenMediaVault 2.x, bazat pe Debian 7 Wheezy. Instalarea e ușoară, se scrie cu un program gen Win32DiskImager pe un card microSD (pentru XU4 se poate cumpăra eMMC de 16, 32 sau chiar 64 GB, dar prețul total crește mult). Un avantaj al oDroid este că acum HardKernel, firma mamă, oferă suport pentru un kernel nou (4.9) care aduce multe îmbunătățiri. Nu știu care e ultima versiune stabilă pentru RaspberryPi. Topicul e gândit pentru cei care se gândesc la așa ceva. Din păcate un RPi3 la noi costă cam 305 lei (conține carcasă și alimentator). Lăsând la o parte problema mea, acum XU4 ajunge ceva mai scump ca un RPi 3 (59 XU4 +10,80 carcasa + 5,50 alimentator + 2,50 baterie RTC = 104,80 USD. TVA-ul ajunge 20 USD, ducând costul total la 533 lei. Pentru 200 de lei în plus se obține o performanță cel puțin triplă care eu spun că merită (plus faptul că în viitor va fi rentabil).

 

XU4 este la a patra revizie hardware și schimbările sunt doar la porturile USB existente și la radiatorul folosit. XU4 are o mică problemă cu încălzirea, dar se poate rezolva cu un radiator mai înalt. Există vreo 2 topicuri pe forumul oDroid.

 

PS: asta e cea mai bună metodă de a învăța Linux, pentru că dacă vă place, veți fi nevoiți să învățați Linux la nivel mediu. NAS-urile din comerț nici nu se compară cu XU4, cel mai ieftin și cât de cât bun ajunge pe la 4-500 de lei lejer și nu se compară cu adăugarea de servicii noi pe un Linux curat. Eu folosesc XU4 cu un HDD extern alimentat separat. XU4 nu poate alimenta decât HDD-uri portabile, dar e recomandat să se cumpere sursa de alimentare mai puternică și puțin mai scumpă (5V*6A față de cea de mai sus, 5V*4A). Există o multitudine de carcase transparente, dar ridică prețul :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use