Clicky

Jump to content

Custom ROM pro/contra în 2017

Recommended Posts

Flashuiam ROM-uri custom încă de pe vremea lui HTC Touch Diamond, când backerul NRGZ28 încă era venerat pe XDA pentru ROM-urile Energy și puțini știau că este român (noi i-am luat un interviu aici în 2010). Pe vremea aceea numai Diamond avea zeci de ROM-uri custom, ce le puteai flashui pe al tău telefon. Principalul motiv era să mai golești din spațiul de stocare, sau să faci telefonul mai rapid, ori să ai parte de cel mai nou release de OS pe un telefon ce nu îl mai primea oficial. Faza e că de atunci au trecut aproape 10 ani, avem sute de telefoane care de care mai bune, rapide, cu spațiu de stocare suficient și cu OS cât de cât actualizat. În contextul acesta ar fi interesant aflăm părerea colegilor legat de scopul la care mai poate servi un Custom ROM în 2017!

Ai intrat si tu in gura lupului cu acest subiect, destul de sensibil :)

Evident ca oricine cumpara orice si se si pricepe putin, doreste sa il modifice mai pe placul lui, sa nu fie ca ceilalti sau macar sa isi faca experienta mai placuta. Chiar si cei ce nu se pricep de loc, sunt tentati de "oferta".

E ca un "chip tuning" daca vrei. Riscurile le stim toti, scos din garantie, defecte, blocari, bla bla, dar unii pun in cantar astea si uneori aleg... ce li se potriveste cel mai bine.

Raspunsul meu il stii de mult timp. Nu eram "atoatestiutor" altfel (bleah, nu stiu nimic, doar cred ca stiu :D)

Eu văd ca folositor un Lineage OS de exemplu în cazul telefoanelor din China care vin cu bloatware și spyware. Am întâlnit zilele trecute un Lenovo adus din China (nu îmi aduc aminte modelul), ce făcea browser hijacking în cazul Chrome! Enervant la maximum! Faza e că în cazul acestor telefoane nu găsești Custom ROM.. Practic unde ar fi util, e lipsă! S-a întâmplat acest lucru și în cazul lui LeEco Le Max 2, care dupa 2 update-uri OTA, s-a debarasat de aplicațiile Google (inclusiv Play Store), plus că a băgat vreo 10 aplicații chinezești ne dezinstalabile. Ghici ce! Nici el nu are custom ROM pe web. E cam aiurea să mai faci astfel de ROM-uri pentru telefoane high-end A Brand de exemplu, ele sunt oricum deja super-optimizate ca OS și UI, în schimb avem sute de telefoane low price, mid-range și high-end Made in China, care s-ar preta pentru astfel de ROM-uri.

Pro - root și custom ROM.

Pentru cineva care vrea "mai mult" de la telefon root e musai.

Custom ROM e un plus.

Eu sunt cu root și stock ROM.

Eu... Folosesc intensiv Tasker și am multe profile care necesită root.

sent from my rocket-of-a GPhone powered by stock and using Tapatalk.

Nu ma mai complic sa instalez ROM-uri custom. Briz-brizuri se pot face si fara root&custom, pentru ultima versiune de Android nu e nevoie, ca schimb telefonul la maxim doi ani, iar Tasker nu folosesc. As face root, daca mi-ar trebui neaparat o aplicatie care necesita root, dar momentan nu-mi trebuie.

@Vlad Poate ROM-urile de China. Eu sunt pe global de la Xiaomi si n-am vazut nicio reclama.

Sent from my MI 5 Pro using Tapatalk

Si eu pe vremuri era un impatimit in ale custom rom. La acea vreme era ok cu root fiindca producatori nu "prea te impiedica" sa faci acest lucru, sau puteai sa stergi usor urmele de root. Insa in ultimul timp in asa fel sunt concepute telefoanele, incat sa nu mai poti ascunde root-ul in caz ca ai nevoie de garantie. Acum cu S7...sincer, cat este in garantie nu ma bag la custom rom. Adevarul este, ca telefonul inca ruleaza foarte bine si nu simt nevoie de imbunatatiri.

Am facut root pe tableta pentru ca aveam 4 GB si foloseam aplicatii de curatire. Zilnic :D Acum nu am, nu simt nevoia Ajung 32 GB (oricum nu e cine stie ce bloat), mai rapid de cum este nu as simti la ce fac eu si mai mult de doua zile baterie nu-mi trebuie pentru ca o sa uit unde am pus incarcatorul.

Sunt 100% pro pentru ROM-uri custom. Fără ele nu aveam Android pe HTC HD2, nu aveam Nougat pe tableta de acum (G Pad 8.3) și nici nu aș fi descoperit că un ROM AOSP făcut bine e mai bun decât ROM-ul stock pe un Nexus 5 (mă refer bineînțeles la Pure Nexus). Problema este că există prea mulți începători care vor și ei, dar nu au nici cea mai mică idee, iar unii ajung să-și strice telefoanele/tabletele. G4 stă cu totul stock de frica bootloop-ului, dar când face 1 an îi deblochez bootloader-ul și voi instala cu siguranță măcar un kernel modificat. Este foarte util atunci când producătorul uite de dispozitivul tău. G Pad 8.3 zburdă cu Nougat, iar el oficial e blocat la KitKat 4.4 (cu un ROM coreean/chinez de Lollipop 5.0.2).

Eu am vazut cel mai bine ce inseamna.

Am un prieten care a spus in felul urmator:

"Am luat cel mai puternic telefon de la Samsung..ma astept sa-l pot folosi fara sa fiu mini-technicus si fara sa am nevoie de d-astia ca tine sa ma ajute".

Practic..omul asta a reusit prin insultele repetate ce mi le-a adresat: plictisit , frustrat (pentru ca customizam androidul...rom-uri , launcher , root) sa ma faca sa vad si din perspectiva lui de om "simplu" si sa inteleg nevoie utilizatorului obisnuit.

Mare parte din utilizatori sunt basic...cei de pe acest forum cat si altele sunt exceptii..nu toata lumea stie ce e aia Root , custom recovery , custom rom etc.

EU mi-am dat seama intr-un final..faceam asta chiar din frustrare , din plictiseala...din lipsa de ocupatie.

De un an am inceput sa ma ma schimb total.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Pe vremuri, ne faceam rost de ROM-uri customizate de altii pentru ca dispozitivele rulau greoi sau erau pline de mizerii.

De acord ca acum, dupa ce produsele de tip telefon si tableta au devenit performante si firmware-urile s-au mai cizelat, netezit si cioplit, multi nu mai considera nevoie, insa.... pierd foarte mult.

Un ROM customizat nu inseamna doar debloat. Inseamna si faptul ca "bucatarul", un programator dibaci, isi personalizeaza si activeaza si optiuni noi, pe care producatorul nu are chef sa le ofere sau le ofera la versiuni mai noi de firmware si/sau telefoane mai noi, altfel nu ar mai vinde :) Este lesne de inteles.

Spre exemplu, eu cand am avut Note 4, aveam ROM de Note 7. Cu functii noi, ce faceau cam inutila trecerea la un nou telefon. Aveam AoD, scriam cu ecranul oprit, interfata 100% identica. Era Note 7 la functionalitate, mai putin aspect si unele aspecte de performante si camera (diferente minore) si nu era bomba :)

Si la alte telefoane, faceam la fel. Abia ce-l cumparam ca si calare pe XDA si alte locuri unde sa imi caut. Sau imi faceam singur ROM-ul customizat cu tool-urile disponibile.

Am folosit Rom-customizat de pe vremea batrinului Samsung Omnia (primul meu telefon smart ). Era un user pe alt forum (mobilewave), dar daca nu ma insel a fost activ si pe acest forum, @ steff195 care facea niste romuri extraordinare ...necesare la acea vreme pentru ca un telefon sa ruleze cat de cat rezonabil. De atunci  pe toate modelele de telefon detinute (si au fost cateva...toate cu sistem de operare android ), dupa o perioada scurta de la achizitionare , treceam la asa zisele "operatiuni" de  : Root,  custom recovery (philz touch , twrp...), Custom rom( Litening rom, Cyanogen, Resurrection Remix, Ghost Rom , Emp Rom....e.t.c) .

Ce sa zic, toate acestea le faceam, in primul rand pentru  ca erau necesare ...pe urma erau celelalte motive, aspect , functii care pe rom-ul oficial nu erau...e.t.c.

Dar incepind de anul trecut  , dupa cum spunea si colegul de forum @ Feri , de cand am achizitionat S7 edge nu simt nevoia de a schimba Rom-ul oficial, deoarece telefonul functioneaza foarte bine si cu cel oficial. 

Și eu sunt pro custom rom! Dar cea mai bună variantă pentru a avea și stock și custom, ar fi să ai multirom. Aici poți face comparații și testa diverse romuri. Oneplus 3 e perfect pentru multirom!

Trimis de pe al meu ONEPLUS A3003 folosind Tapatalk

Întotdeauna la stock, la efectuarea unui update, mai apar bug-uri! De ce să stai cu el și nu poți trece pe custom până la remediere? Nici să fac downgrade nu-mi convine. Spre exemplu, la op3, până la trecerea la android 7, au ieșit 10 beta. Apoi la OOS4 a venit cu bug la baterie care l-au rezolvat cu update la OOS4.0.1

S7 se misca perfect..doar aspectul imi displace.

Problema aspectului am rezolvat-o cu Nova Launcher + KLWP

Și eu sunt pro custom rom! Dar cea mai bună variantă pentru a avea și stock și custom, ar fi să ai multirom. Aici poți face comparații și testa diverse romuri. Oneplus 3 e perfect pentru multirom!

Și S7...S7edge suporta dualboot. Un coleg @monk teo ,de pe alt forum are în prezent peS7 edge, rom Note7Port și Echoe. Edited by pedro2767

Nu vorbesc de celebrii anonimi de la OnePlus..xiaomi..etc.

Daca Samsung e in competitie DIRECTA cu Apple...ar trebui sa ofere servicii de calitate..si au demonstrat-o..pe partea de OS.

Corect. Nu am spus că doar pe Oneplus merge multi, știu că sunt destule modele compatibile dual boot. Eu m-am referit strict la modul general.

@Scootch98 "celebrii anonimi de la OnePlus" au produs un telefon care e în top 5 telefoane ale anului în mai toate topurile realizate de publicațiile tech de pe globul numit Pământ.

Da...si vine pe cale neoficiala in Europa , SUA etc.

Cat timp raman in China=celebrii anonimi.

Ba vine chiar oficial în Europa (Polonia, Germania), iar development nu sunt chiar anonimi, fac romuri și pentru S7, lg, Sony etc... Aceiasi.

Trimis de pe al meu unknown folosind Tapatalk