Clicky

Jump to content

Cu Windows 10 se încheie un capitol, va opta Microsoft pentru Linux?

Recommended Posts

Un editorial pe această temă a scris colegul nostru de Forum Florin Radu și îl puteți citi aici.

Mostra: 

După mine, dacă legăm toate aceste puncte între ele și privim cu atenție, putem presupune că Microsoft se pregătește de o schimbare radicală de când cu Nadella în frunte. Nu spune nimeni că nu mă pot înșela, dar eu zic că în următorii ani (depinde ei cât de repede vor și fi in stare) compania IT din Redmond va trece în randul producătorilor de distribuții Linux...

In C/C++ stiu ca exista pointeri catre exact o anume zona de memorie a masinii pe care ruleaza. In timp ce in in Java, care ruleaza pe o masina virtuala, totul e mai relativ, dar conceptul de "a pointa" totusi exista. Obiectele pot pointa catre anumite zone de referinta ale meoriei; atata doar ca in cazul de fata programatorul nu-si mai bate capul sa identifice exact locul cu pricina.

Hai sa o luam pe rand:

• Preludiu: pana nu lucrezi cu o combinatie Windows Server - Windows Pro/Enterprise nu ai idee de ce Windows e mult superior MacOS/Linux. Apoi ca sa intelegem mai bine piata care conteaza e cea corporate nu cei care se dau pe net acasa si aici Microsoft nu are competitie.
  • O sa punctez raspunsuri la recapitularea din articolul tau:
  1. Tendinta este spre Cloud si da aici Microsoft face eforturi mari de sustinere a Office 365 si Azure. Cloud =/ Linux . Vorbim de servere in cloud, mail in cloud, office in cloud, activ directory in cloud. Monetizam puterea de procesare virtualizata iar clientul scapa de nevoia de backup complex, externalizeaza costurile cu serverele, consumul de curent, camera dedicata serverelor( aer conditionat, rack-uri,  mediu curat, etc). Inca nu merge la capacitate maxima pentru ca nu toti vor ca datele lor confidentiale sa fie pe mana Microsoft.
  2. Windows 10 si windows 10 mobile si windows Iot sunt doar inceputul. Motivatia este cea de la punctul 1. Implementarea Bash e doar pentru atragerea celor de pe linux. Oricum impementarea e cel mult experimentala ca sa nu zic altfel.
  3. Devin plicticos dar si aici tot scopul de la punctul 1 este.  Prezenta lor intensa pe alte platforme pare mai degraba o intentie de constientizare a userilor de pe acele platfome de prezenta Microsoft si de potentialul Cloud. Folosirea unei solutii eficiente si cumva familiare duce la dependenta. Aici putem extinde mult discutia despre ce inseamna windows piratabil acasa ca sa il ceri si la servici ca de, este familiar. Sa nu scapam din vedere ca MacOs este simplu pentru cei care incep cu acea platforma de la 0 . Pentru cine a trecut prin Windows nu mai e asa usor. Nimic nu mai e unde te astepti.
  4.  Aici ai omis ceva. Au declarat ca Windows 10 este ultima versiune pentru pc. Prevad versiuni noi in cloud cu update-uri contra cost.
  5. Trecerea in tabara Linux nu poate sa fie interesanta cat timp acolo guverneaza alte reguli pentru drepturile pe software( GNU, open source, etc). Si apoi de ce sa faci asa ceva cand esti lider pe piata corporate ?

Eu prevad o miscare spre cloud si nici un caz spre linux. Desigur sunt deschis la dezbateri cu argumente.

Foarte bun punctul tau de vedere, Silviu. Si intr-un fel sau altul eu iau ceea ce ai spus mai degraba ca o completare la ceea ce am spus eu, decat o contradictie. Asta deoarece pentru a putea urca absolut toate serviciilor lor in cloud, au nevoie de un sistem mai putin robust. Linuxul are o foarte mare deschidere in acest sens.

Iar vis-a-vis de comparatia pe care am facut-o cu macOS, este vorba de o comparatie care se refera strict la GUI. Asa cum am zis si in articol, interfata lui Windows 10 e orientata mai mult spre estetica decat spre functionalitate.

Legat de nevoia de adaptare din partea MS la "regulile de joc" Linux, nu vad de ce ar fi o problema pentru ei. Pana la urma, asta inseamna sa stii sa ramai in top: sa te stii adapta daca situatia o cere.

• 1 month later...

Sau nu . E o piata la care Microsoft nu avea acces pana acum cu un potential imens. Eu mizez pe un cal troian al Microsoft. Mai mult de atata ca sa stea pe piata asta joaca dupa regulile linuxistilor. Trebuie sa fie nebuni sa lase pozitia de lider si tot ce au construit pana acum ca sa migreze intro alta lume in care jucatorii au experienta cand in universul lor concurenta aproape ca nu exista, dar cum cloud inseamna sa existi pe toate platformele ...baietii inteligenti se adapteaza.