Clicky

Jump to content

Baterie laptop - reguli de incarcare si descarcare


Recommended Posts

Laptopul nu este telefon. Este proiectat sa stea multe ore in priza la incarcat. Daca il folosesti ca pe telefon, vei constata ca acumulatorul nu va mai avea autonomia initiala. Capacitatea va scadea enorm.

Nu exista o regula de folosire a laptopului, dar daca el sta pe masa mereu si ai nevoie de el permanent si nu te deplasezi mult, nu se recomanda a se scoate de la incarcare. Sub o anumita valoare (de regula 90-92%) va reincepe incarcare si ciclurile se vor duce repede.

Un acumulator de laptop costa de 2-3 ori cat cel de masina :( si nu cred ca vrei sa il cumperi la 6 luni (unii au 12 sau 36, depinde de producator), cam cat are el garantie de regula. E un consumabil. :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

Nu e nevoie sa scoti bateria cand e in priza, asta cam anuleaza ideea de "laptop" :P

Indiferent cum o folosesti, se va uza. Dar cum ziceam aici pe forum de multe ori, pe multe topice, vad ca le cititi din greu :)), poti menaja putin acumulatorul. Il incarci pana la 97-98& si il folosesti, dupa care la 20-25% il pui la incarcat din nou.

Sau il tii permanent la incarcat. Incarcatoarele de laptop au acel trickle charge, la 100% ii da doar un "flash" de tensiune si il mentine mereu in starea de incarcat, fara sa consume ciclu de incarcare.

Daca il scoti de la incarcat si il bagi repede inapoi, nu va incepe incarcarea. Doar daca ajunge la o valoare presetata de producator, de obicei sub 95%, unele chiar mai jos.

 

Astfel, daca vrei capacitate mai buna in timp, ori il lasi la 220V permanent, daca nu esti cu el in deplasare, ori nu il lasi la incarcat 100% si il folosesti ca pe telefon. Oricum o faci, capacitatea va scadea, doar ca putin mai greu, pentru ca menajezi acumulatorul.

Si mai exista ghinionul ca acumulatorului sa ii decedeze o celula din cele 4 sau 6 (sau 9) si atunci e nasol, acumulatorul este declarat defect de laptop si el va refuza sa il incarce complet si va avea autonomie mica. Dar acest lucru se intampla mai rar.

Link to comment
Share on other sites

Eu am un laptop din 2012 parcă dacă-mi aduc bine aminte , și la inceput bateria era destul de bună ,apoi după ceva timp abia mai stă o oră jumatate pe baterie și decând am Win 8.1 baterie se descarcă și mai rapid față de Windows-ul 7 pe care îl aveam inițial instalat pe el.

Link to comment
Share on other sites

Nu, la mine ideea este că utilizez bateria doar când trebuie, adică când nu am priză (la priza din vagon tren te poți trezi că fie dă curent, sau fie nu dă, depinde de noroc :)) ), când stau prin pat, dar când este posibilitatea unei prize o menajez. De obicei o încarc de la 20-25 până e LED-ul verde sau pe la 95% și apoi o utilizez :D.

Link to comment
Share on other sites

Mai lamurim o data.

 

Bateriile Li-Ion vin din fabrica, cu viata presetata, cu capacitatea de 500-1000 cicluri de incarcare/descarcare. Drac stie cate, ca nu toti specifica asta. Daca vrei ca acumulatorul tau sa nu piarda capacitate rapid, nu il incarci complet si il descarci complet. Adica 100% si 10%, ca nu iti permite mai putin, chiar daca iti arata 1% ramas, el are in realitate mai mult.

Il incarci pana la 90-95% si cand ajunge sa pice pe la 20-25% il incarci din nou. Daca il folosesti permanent, lasa-l in priza, e ok. Mai bine il tii 24/7 la 100%, decat sa il incarci/descarci mereu.

Oricum va pierde in timp capacitatea, oricat il menajezi, e logic sa piarda, e chimic chiar :P Dar poti face sa fie mai repede, sau mai tarziu, tu alegi :)

Link to comment
Share on other sites

De obicei, una  sau mai multe celule pierde capacitatea si nu se mai incarca la 4.2V si atunci circuitul de break si incarcare considera bateria obosita. Am mai reparat acumulatori asa, ii incarci fortat cu fire infipte direct in celule si isi revin.

E riscant totusi, daca nu stii ce faci...bum! Celulele Li-Ion sunt bombe daca se supraincarca.

 

 

 

si

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Good,susți ce zice Deio in legatura cu bateriile? Incarcare pana la 95-96% si descarcare pana la 20%? Indiferent daca e laptop,casetofon,telefon,briceag,tableta,gps,furculite..

Link to comment
Share on other sites

Măi oameni, Deio a spus clar că asta e rețeta pentru Li-Ion. Nu trebuie formatare și alte chestii, doar puțină atenție cum încărcăm și nu vor fi probleme. Ce este atât de greu de înțeles?

Și apropos, bateria la N9 mă ține mai mult după schema de încărcare de la 20 la 95% :)

Link to comment
Share on other sites

  Ideea mea e sa folosesti laptopul dupa cum ai nevoie. Acum daca te preocupa bateria iei desktop. Deci ai nevoie de mobilitate si procesare in miscare (adica nu ai priza acolo) stai pe baterie, unde ai priza stai pe priza.

  Acum sa detaliez putin . Ai folosit bateria si:

1. o incarci ca o sa stai destul pe priza. Nu poti sa o incarci doar pana la x% decat daca softul permite asta.Daca permite e perfect stai la 90-95%.Totusi si aici e delicat pentru ca daca tot stai pe priza o sa pierzi incarcare si asa si o sa se activeze incarcarea chiar daca tu nu ai nevoie.

2. esti cu jucaria pe baterie. Aici e si mai delicat. Ce faci daca treaba ta pe baterie se termina la 40% .Continui pe baterie pana la 20%? Si daca apare ceva si trebuie sa treci iar pe baterie si tu tocmai ai dus bateria la 20 in loc sa mai bagi putin in ea? Poveste lunga.

 

 Experienta personala cu un asus ultrabook din 2009: am incarcat si folosit bateria dupa cum am avut nevoie fara un tipar precis. Noua tinea 9 ore, acum mai tine 6 dupa 5 ani. Judecati voi.

 Cel mai important e sa nu descarci bateria daca nu ai nevoie ,sa nu ti bateria scoasa doar de dragul de a o proteja si sa nu uitam ca laptopul nu e telefon sa ai un tipar exact de incarcare-descarcare.

 

 L.E. : asta e parerea mea. Toata stima pentru Deio si experienta lui.

Edited by Silviu S
Link to comment
Share on other sites

Chimic, difera putin, sunt mai pliabile si mai usor de prelucrat. De incarcat/descarcat si menajat, se procedeaza la fel cum am spus mai sus.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use