Clicky

Jump to content

Ce se intampla cu datele noastre ?


Innoxius

Recommended Posts

Nu, nu ma refer la Facebook sau Cloud. Ma refer la situatia pe care o ocolim de fiecare data cand ne dam cu capul de pereti ca suntem urmariti, inregistrati sau ne raman datele pe serverele "lor". Situatie prin care (aproape) toti am trecut: service.

Ne ducem telefonul in service. Ne ducem calculatorul in service. In acel moment, toate datele noastre pe care le avem stocate si la care nu avem acces (telefonul e brick-uit, calculatorul nu mai booteaza) le oferim pe tava, la propriu, celui din service. Ce-l opreste sa-si faca o salvare a agendei, a documentelor (unele importante, de servici), a fisierului (criptat, ce-i drept, dar lacatul e pentru oameni cinstiti) in care imi tin parolele ? Ce-l opreste sa vada o poza mai deocheata ? Ce-l opreste sa intre pe site-uri carora le-am salvat user-ul si parola in browser ? Nimic. Absolut nimic.

Cred ca, inainte de a ne plange ca Apple ne urmareste prin GPS, inainte de a ne plange ca Google ne stie obiceiurile de navigare, ar trebui sa ne punem intrebarea "Ce va face nenea din service cu datele mele ?"

Link to comment
Share on other sites

Firmele de service care lucreaza dupa ISO, au certificarea ISO 27001 si sunt obligati sa ofere contract de confidentialitate al datelor. E drept ca un "Gigel" din service poate sa iti ia datele, dar de cele mai multe ori o face personal si probabil nu risca sa le faca publice. Sunt companii care nici nu iti aduc Hard Disk-ul in service cu echipamentul, il scot afara, in caz de defect, il cazeaza/distrug si risca garantia pentru ca datele sunt mai importante.

E discutabil cine ce face cu datele utilizatorului, pot spune ca in service nu ii intereseaza pe toti sa isi bage nasul, cine o face, o face pe riscul lui si poate infrunta si un proces, nu cred ca vrea asta careva :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

OK, ma asteptam la asta, adica firmele serioase sa lucreze serios. Sigur ca pentru un Gigel nu poate baga nimeni mana in foc, asa cum nici pentru Gigelul tau, ca si client, nu poti baga mana in foc. Era doar o alta directie la care sa ne gandim, nu doar la cloud si FB.

Link to comment
Share on other sites

in era digitala este extrem de usor sa sustragi sa sa faci trafic de date, insa daca este bine pus la punct, un sistem de supraveghere antifurt, salveaza compania de la dezastru. Inchipuite-ti firmele gigant, care au paianjeni peste tot, daca ai scos un USB flash cu informatii, te-ai ras. Cei care fac "leak-uri", majoritatea sunt lasati, iar unii risca enorm, chiar si moartea, cum s-a intamplat cu chinezul care "s-a sinucis" cand a scapat schitele lui iPhone 4.

 

Dim moment ce 90% din oameni isi pun datele pe cloud si pe FB si stie toata lumea si cand te duci la buda, nu mai conteaza nimic :))

Big Brother e la el acasa :P

Link to comment
Share on other sites

Am vazut odata un episod din Futurama, toti iti faceau viata cat mai publica, puneau pe FB ca au o muscatura de paianjen si Google se folosea de acesta informatie si ii facea automat reclama la alifie pentru muscaturi.

 

Totul este pentru binele nostru :D:))

Link to comment
Share on other sites

Nicio problemă, de abia știu băieții veseli când pleci în concediu și e casa goală. Între timp, ei ți-o pot goli de tot, la propriu.

La service, cele care se respectă, îți scot hdd-ul și ți-l dau, asta când ai altă problemă decât win sau de boot.

De asta e bine să ai două hdd-uri pe pc mereu, când e nevoie de service, lași doar hardul cu win și atât. Treaba e că nu mereu se poate, cele mai multe laptop-uri nu au spațiu pentru un al doilea hdd.

Când mi-am cumpărat ultimul laptop am avut în vedere exact acest aspect și am ales o variantă cu două hdd-uri.

Oricum, acolo unde există date foarte importante, se poate merge pe soluția hdd extern.

Dar dacă nu sunt datele atât de importante, faptul că ăla de la service vede în istoricul nu știu care că tu te-ai uitat la pornache, nu cred că e un capăt de țară.

 

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

"Propria investigatie" - adica hai sa investigam ce am hotarat noi

"acest comportament a fost implementat pentru o funcție viitoare și nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni." - adica "stati linistiti la locurile voastre" in varianta 2013. Mai sa le puna webcam sa vada ce fac cu nevasta :))

Ai de capu' nostru!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use