Clicky

Jump to content

Windows Phone, în căutarea explicației...

Recommended Posts

Am publicat pe site o știre preluată de pe Reuters, în care 4 operatori de telefonie mobilă din Europa declară că telefoanele cu Windows Phone (scuzați-mi formularea) nu "excită" atenția publică.

Pe vremea când s-a lansat platforma am fost entuziasmat de ea, însă te plictisești repede de un lucru care nu aduce nimic nou pe plan vizual, dar hai să găsim împreună motivele pentru care telefoanele cu WP nu au prins (încă) la public.

Aș enumera câteva motive care cred eu că duc la acesta stare de fapt (aștept să mă complectați):

• Lejeritatea - Fiind posesor de telefon cu Android, toate serviciile integrate de către Google îmi vin ca o mănușă. Aici mă refer la Gmail, Docs, Reader, Maps, Google Music, Navigate, Latitude etc. Problema e că dacă mă hotărăsc să trec pe WP, nu voi putea folosi respectivele servicii la capacitate maximă și la fel de ușor cum le-am folosit până acum. În plus trebuie să portez toate datele de pe OS-ul vechi pe WP, ceea ce nu-i deloc distractiv.
  • Banii - Am cumpărate din Play Store aplicații și jocuri în valoare de vreo 300 USD, deci din WP ar trebui să o iau de la capăt și să cumpăr aplicații noi care să suplinească lipsa celor din Android (sau iOS).
  • Sistemul de operare - Deși simplu și fluid, e prea restrictiv. Tineretul (și nu numai) are tendința de a se juca cu telefonul, interfața lui și cu platforma în sine, ceea ce în cazul WP nu e posibil, sau doar în foarte mică măsură. Aceasta este o cauză de frustrare și implică o pierdere a interesului față de device.
  • Factorul "Cool" - Nu e cool să ai un telefon cu WP. Prea multă seriozitate și rigiditate în interfața Metro. Până să apară seria Lumia de la Nokia, nici ca și design nu ieșea cu nimic în evidență.
  • Hardware - Tehnic nu e o problemă că telefoanele WP vin cu procesoare single-core, pentru că chiar nu e nevoie de mai mult, dar piața cere altceva, deci vor nu vor, ar trebui să se adapteze.
  • Prețul - Ar trebui să fie mult mai mic la liber față de oferta concurenței, asta și pentru că din punct de vedere al hardware-ului e mult sub ceea ce oferă "monștrii" lansați în luna februarie.

Câteva Soluții (aștept să mă complectați):

• În loc să ofere Xbox gratuit cu telefonul (cum s-a întâmplat în UK), MS ar trebui să împartă vouchere de câte 100$ pentru cei care migrează către platforma lor, asta ca să compenseze lipsa aplicațiilor deja cumpărate în Android sau iOS. Practic cei care migrează ar putea beneficia de aplicații cu plată în valoare de 100$ la alegere, prin bunăvoința Microsoft.
  • Ar trebui să permită producătorilor să vină cu UI personalizat. De exemplu dacă Nokia ar fi ieșit cu interfața Swype pe WP, ar fi fost o lansare de efect. Așa, N9 a reușit să spargă balonul de săpun, Lumia 800 și 900 fiind considerate mai mult clone, telfoane fără personalitate, sau mai bine zis personalitate împrumutată.
  • Legat de factorul "Cool". Android de exemplu reușește să aducă cu fiecare versiune prospețime și evoluție bine conturată în ceea ce privește interfața. E Cool să ai ICS pe pe telefon, față de Gingerbread. Nu e Cool să ai WP7.5 pe telefon față de WP7. Ați prins ideea?
  • Lumea vrea hardware puternic? Dați-i hardware puternic! Mai ales dacă (și) de acest aspect depinde cifra de vânzări? De ce să încercăm să le explicăm că și single-core e sufiecient pentu WP? Oricum majoritatea n-o să înțeleagă sau nu vor dori să înțeleagă!
  • Prețul - să fie atractiv și subvenționat, pentru că în prima fază se poate considera că cei care își cumpără un Windows Phone, fac o favoare celor de la Microsoft, mai ales în condițiile date.

Mi-am exprimat câteva idei așa cum le văd eu și am motivat oarecum motivele pentru care nu aș cumpăra eu un Windows Phone acum. Aștept și alte păreri și soluții, poate reușim să ajutăm prin acestea pe cei implicați.

Nu cred ca-i poate ajuta nimeni si nimic. OS-ul nu e atractiv, nu telefonul in sine. Sunt modele de Android net mai slabe ca specificatii, care se vand foarte bine. Daca telefoanele Lumia ar fi avut Android probabil ca s-ar fi vandut mult mai bine. Seria Lumia arata destul de bine si au specificatii decente, dar WP nu prinde la public.

Si eu am avut un telefon cu WM si desi eram incantat de telefon si de sistemul de operare, cand am butonat prima data un android, wow...era o diferenta uriasa intre ele.

Androidul zburda pe langa windows, nu avea nicio treaba cu el, desi telefonul cu android era mai slab ca si specificatii fata de cel cu win mobile, il lasa in urma de nu se vedea.

Nu stiu ce vor face acum cu interfata Metro, cu win 7, sau 8, sau cat o mai fi, dar pe mine m-au pierdut de client.

Edited by mesersmith

Subscriu. Aici nu e vorba de telefonul in sine ci de OS. Windows Phone 7 nu prinde la publicul larg cu orice platforma ar veni. Nici telefoanele celor de la HTC nu se vand stralucit cu WP7. Am testat HTC Titan, am apreciat telefonul si calitatea lui dar nu mi-a placut OS-ul. Sunt multe lucruri care pe WP7 se fac altfel.

Puteti vedea aici ce am avut de spus la vremea respectiva despre WP7

Nu cred ca-i poate ajuta nimeni si nimic. OS-ul nu e atractiv, nu telefonul in sine. Sunt modele de Android net mai slabe ca specificatii, care se vand foarte bine. Daca telefoanele Lumia ar fi avut Android probabil ca s-ar fi vandut mult mai bine. Seria Lumia arata destul de bine si au specificatii decente, dar WP nu prinde la public.

Te rog vino cu argumente. Cum adica OS-ul nu e atractiv (totusi difera de la om la om) dar atunci ce spui de Android? De ce 75%+ isi schimba interfata? Ma rog...

"Lejeritatea - Fiind posesor de telefon cu Android, toate serviciile integrate de către Google îmi vin ca o mănușă. Aici mă refer la Gmail, Docs, Reader, Maps, Google Music, Navigate, Latitude etc. Problema e că dacă mă hotărăsc să trec pe WP, nu voi putea folosi respectivele servicii la capacitate maximă și la fel de ușor cum le-am folosit până acum. În plus trebuie să portez toate datele de pe OS-ul vechi pe WP, ceea ce nu-i deloc distractiv."

Cu asta nu sunt de acord. Exista Zune, Windows Live, Bing/Nokia Maps, xBox etc care dupa parerea mea pot inlocui serviciile Google, iar unora le da clasa. Eu unul folosesc Zune ca sa ascult si sa caut muzica (uneori si aplicatii) si vreau sa va spun ca este foarte foarte tare. E mult mai simplu si mult mai "misto" decat iTunes.

"Banii - Am cumpărate din Play Store aplicații și jocuri în valoare de vreo 300 USD, deci din WP ar trebui să o iau de la capăt și să cumpăr aplicații noi care să suplinească lipsa celor din Android (sau iOS)."

Asta a fost o problema de cand Pamantul. Nu prea are relevanta acest motiv pentru ca se aplica tuturor sistemelor de operare. Dar intr-advevar, este cam urata treaba (ma mir ca exista persoane in Romania care cumpara legal aplicatii pe Android/iOS).

"Sistemul de operare - Deși simplu și fluid, e prea restrictiv. Tineretul (și nu numai) are tendința de a se juca cu telefonul, interfața lui și cu platforma în sine, ceea ce în cazul WP nu e posibil, sau doar în foarte mică măsură. Aceasta este o cauză de frustrare și implică o pierdere a interesului față de device."

Mie unul imi place. Totusi mi-as dori sa poti pune un background la meniul cu tile-uri si sa setezi opacitatea lor.

"Factorul "Cool" - Nu e cool să ai un telefon cu WP. Prea multă seriozitate și rigiditate în interfața Metro. Până să apară seria Lumia de la Nokia, nici ca și design nu ieșea cu nimic în evidență."

Ai foarte mare dreptate. Dar sa fim seriosi... Cu ce s-a ocupat concurenta? Doar au lansat cateva telefoane sa fie... Nokia si HTC sunt in topul listei mele (din punct de vedere al implicarii).

"Hardware - Tehnic nu e o problemă că telefoanele WP vin cu procesoare single-core, pentru că chiar nu e nevoie de mai mult, dar piața cere altceva, deci vor nu vor, ar trebui să se adapteze."

Recunosc ca ma deranjeaza si pe mine, adica vreau sa aiba display HD si poate dual-core ca sa ma poata tina la update-uri de viitor (probabil mult timp datorita faptului ca WP7 nici acum nu are nevoie (nici macar putin) de un dual core.

"Prețul - Ar trebui să fie mult mai mic la liber față de oferta concurenței, asta și pentru că din punct de vedere al hardware-ului e mult sub ceea ce oferă "monștrii" lansați în luna februarie."

Nu stiu ce sa zic. Lumia 710 (low-end) este 1.000 lei la liber, iar 800 (mid-range) undeva pe la 1.400 lei. Deci zic ca e bine. Stiu ca la lansare pretul este urias, dar in cel putin o luna scade cu 25%.

Referitor la solutii...

1. Cea cu vouchere mi se pare buna, chiar aplicabila.
  2. Eu unul nu sunt fan MeeGo pentru ca vreau butoane fizice (ex: multi-tasking/tell me/search). Dar poate vor reinova cine stie.
  3. Nu prea inteleg pentru ca nu toate versiunile de Android au schimbat interfata dar na, sa vedem ce aduce Apollo.
  4. Agree.
  5. Ibidem.

Si eu am avut un telefon cu WM si desi eram incantat de telefon si de sistemul de operare, cand am butonat prima data un android, wow...era o diferenta uriasa intre ele.

Androidul zburda pe langa windows, nu avea nicio treaba cu el, desi telefonul cu android era mai slab ca si specificatii fata de cel cu win mobile, il lasa in urma de nu se vedea.

Nu stiu ce vor face acum cu interfata Metro, cu win 7, sau 8, sau cat o mai fi, dar pe mine m-au pierdut de client.

Ok...? Nu inteleg ce legatura are postul tau cu tema topic-ului. Infraction please!

Subscriu. Aici nu e vorba de telefonul in sine ci de OS. Windows Phone 7 nu prinde la publicul larg cu orice platforma ar veni. Nici telefoanele celor de la HTC nu se vand stralucit cu WP7. Am testat HTC Titan, am apreciat telefonul si calitatea lui dar nu mi-a placut OS-ul. Sunt multe lucruri care pe WP7 se fac altfel.

Puteti vedea aici ce am avut de spus la vremea respectiva despre WP7

Nu vreau sa par nesimtit dar unele lucruri din review-ul tau sunt cam out-dated oricum sunt de acord cu unele chestii (hardware, display resolution, smart dialling, etc).

Edited by Adrian

Nu vrei tu sa te abtii sa faci referire la altcineva?

Acolo povesteam in cuvinte f putine, pt ca aveam altceva de facut, cam cum am perceput eu ceea ce inseamna si insemna win mobile pt un utilizator normal.

Faptul ca vorbesti mult ca Mircea Geoana, nu inseamna deloc ca ai fost si f concis sau clar. Dimpotriva.

Vezi-ti pe postarile tale si lasa-le pe ale mele in pace. Incearca si tu, nu doare. Multumesc.

Edited by mesersmith

Pana acum nici una din modalitatile de marketing alese de Microsoft nu a prins atat de bine. Oferta cu XBOX a fost valabila numai in anumite tari, un voucher ar fi fost mai bine primit peste tot. WinMobile 6.5.x a ajuns sa fie un OS mobil utilizabil de-abia spre sfarsitul vietii lui. Microsoft mai are inca multi bani de ars cu WP7 sau WP8, insa nu ii vad bine.

Nu vrei tu sa te abtii sa faci referire la altcineva?

Acolo povesteam in cuvinte f putine, pt ca aveam altceva de facut, cam cum am perceput eu ceea ce inseamna si insemna win mobile pt un utilizator normal.

Faptul ca vorbesti mult ca Mircea Geoana, nu inseamna deloc ca ai fost si f concis sau clar. Dimpotriva.

Vezi-ti pe postarile tale si lasa-le pe ale mele in pace. Incearca si tu, nu doare. Multumesc.

Cred că s-a referit la faptul că discutăm despre Windows Phone aici, nu despre răposatul Windows Mobile.

Stați calmi băieți! :)

Poate. Eu am numit prin sintagma asta toate versiunile de windows.

Chiar nu vreau sa ma cert cu nimeni, dar cred ca fiecare ar trebui sa-si vada de propriile frustrari.

Ori de cate ori va fi nevoie, o sa cer moderatorilor sa stearga balariile care fac referire la mine.

Te rog vino cu argumente. Cum adica OS-ul nu e atractiv (totusi difera de la om la om) dar atunci ce spui de Android? De ce 75%+ isi schimba interfata? Ma rog...

Nu trebuie sa vin eu cu argumente, cota de piata si numarul de telefoane vandute, plus trendul in picaj al celor de la Nokia cred ca sunt cele mai bune argumente pentru situatia curenta. Daca analizai cu atentie afirmatia mea ti-ai fi dat seama de ce am zis Android. Pentru ca e open-source, e free si are succes. Restul sistemelor de operare apartin altor companii si nu vor fi licentiate pentru terminalele Nokia. Sau tu vezi in viitor un Nokia cu IOS ? Chiar daca sunt posesor de Android, nu sunt WP hater, dar nu sunt adeptul sistemelor de operare inchise, cu toate ca am invidiat si voi invidia in continuare felul in care se misca iPhone. Eu nu sustin ca Android e cel mai bun sistem de operare, dar cu siguranta are cel mai mare succes in momentul de fata, e pe un trend ascendent si e singurul competitor serios pentru Apple. Ce va fi in viitor, vom vedea.

P.S. Am uitat sa mentionez ca daca ar fi continuat sa lanseze telefoane cu MeeGo poate ar fi avut mai mult succes.

Edited by Sp1tfire

Cred că s-a referit la faptul că discutăm despre Windows Phone aici, nu despre răposatul Windows Mobile.

Stați calmi băieți! :)

Eu la asta m-am referit...

Poate. Eu am numit prin sintagma asta toate versiunile de windows.

Chiar nu vreau sa ma cert cu nimeni, dar cred ca fiecare ar trebui sa-si vada de propriile frustrari.

Ori de cate ori va fi nevoie, o sa cer moderatorilor sa stearga balariile care fac referire la mine.

What the...? Ai postat ceva si eu te-am anuntat ca nu ai respectat tema oarecum... Nu am nici o frustrare, doar imi sustin opiniile si argumentez altele.

Nu trebuie sa vin eu cu argumente, cota de piata si numarul de telefoane vandute, plus trendul in picaj al celor de la Nokia cred ca sunt cele mai bune argumente pentru situatia curenta. Daca analizai cu atentie afirmatia mea ti-ai fi dat seama de ce am zis Android. Pentru ca e open-source, e free si are succes. Restul sistemelor de operare apartin altor companii si nu vor fi licentiate pentru terminalele Nokia. Sau tu vezi in viitor un Nokia cu IOS ? Chiar daca sunt posesor de Android, nu sunt WP hater, dar nu sunt adeptul sistemelor de operare inchise, cu toate ca am invidiat si voi invidia in continuare felul in care se misca iPhone. Eu nu sustin ca Android e cel mai bun sistem de operare, dar cu siguranta are cel mai mare succes in momentul de fata, e pe un trend ascendent si e singurul competitor serios pentru Apple. Ce va fi in viitor, vom vedea.

E in picaj... partea cu Symbian pentru ca din ceea ce vad eu seria Lumia se vinde. Nu amesteca ciorba cu cartofii :P. Stiu ca Android e mult mai popular si recunosc asta si faptul ca candva mi-a placut Android-ul doar pentru ca puteam schimba tema fiindca nu ma atragea pur si simplu dar am renuntat mai repede. Nici eu nu sunt Android hater, poate doar un pic Apple hater (pentru fortarea de a cumpara noul iPhone).

Edited by Adrian

Total de acord cu ce a zis Erwin si ultima fraza a lui Mihai. Pe cale de consecință (pentru Nokia), cred ca Symbian va sta in portofoliul lor mai mult decat si-au propus. Dar mai ramane de vazut cum va reactiona sectorul business, unde factorul "cool" este ultima chestiune, mai important e integrarea cu aplicațiile firmei (si aici ma refer la firme de peste sute de angajati).

E in picaj... partea cu Symbian pentru ca din ceea ce vad eu seria Lumia se vinde. Nu amesteca ciorba cu cartofii :P. Stiu ca Android e mult mai popular si recunosc asta si faptul ca candva mi-a placut Android-ul doar pentru ca puteam schimba tema fiindca nu ma atragea pur si simplu dar am renuntat mai repede. Nici eu nu sunt Android hater, poate doar un pic Apple hater (pentru fortarea de a cumpara noul iPhone).

Nu amestec nicio ciorba, symbianul si feature phones inca ii tin pe linia de plutire, altfel erau morti de mult. Au vandut mai putine telefoane cu WP7 decat a vandut Samsung telefoane cu Bada. Din cate retin numarul de telefoane WP Nokia vandute era undeva la 2 milioane, sper sa nu gresesc.

Wow. Bun topic. Ceea ce a spus Erwin este foarte adevarat si frustrant in acelasi timp. Ceea ce a spus Innoxius, iar este adevarat. Nici eu nu vad inca pe Symbian in groapa. Sorry, dar nu vad. Pacat insa de Meego. Daca nu abandona Intel, poate iesea ceva.

Cum vad eu. Windows Mobile a avut un succes enorm, pentru ca la vremea aceea nu prea era concurenta. Ma refer la smarphone-uri. iPhone a iesit in 2007, iar Ballmer facea misto ca e 500$ un telefon, cand un Motorola Q, era 199$.

Microsoft a pierdut teren de atunci. Incet, dar sigur. S-a culcat pe lauri ca are un sistem de operare aflat pe orice dispozitiv: GPS, PDA, Telefon, etc. inclusiv computere de masini. Dar, din umbra, Apple cu pretul lui exorbitant, a castigat milioane de utilizatori. Atat de tare isi doreau unii iPhone, incat au apelat si la masuri extreme. (nu le descriu aici, se stie pe internet). Apoi, Android, un alt rival, se ridica. Toti au ras de el, ce greu e, te complici prea mult, te pierzi in customizari, etc. Instabil, probleme, consuma resurse, s.a.m.d.

Eu, in 2010, aveam HTC HD2. Foarte bun telefon, l-am luat cu credit ca mi-l doream. Apoi, problemele si-au facut aparitia, de la micile bug-uri, pana la faptul ca Sense-ul de atunci era destul de stufos si nu puteam sa deshid WiFi decat daca apasam cel putin 3 meniuri. Ok, acelea au fost probleme de telefon, nu neaparat de OS.

Sincer, am vrut iPhone 3GS, eram fascinat de fluenta si simplitatea meniurilor. Nu mi-l permiteam, pentru ca era cu cateva sute bune de lei in plus. Il aveau unii colegi, si ma mai jucam cu el, tanjeam dupa acest telefon. Deh, prostia omeneasca, doar nu imi gatea mancare.

Dar, in August, a aparut Galaxy S (2010), la Vodafone si tatal meu si-a luat. Om in varsta, ii era incomod telefonul, prea multe meniuri, contactele nu ii mergeau cum trebuie, Froyo avea listare dupa litere si lipseau unele litere (bug de Samsung), nu avea butoane harware, el fiind obisnuit cu un Samsung Dual SGH-800 Flip.

Dar eu....Eu am ramas fascinat. WiFi on/off instant? Widget-uri cu vreme? Sau dai click pe un widget ca la iPhone si se intampla ceva? Extraordinar. Nici nu mai doream sa aud de 3GS, mai ales ca aparuse si iPhone 4, dar nu era disponibil la noi.

Eu, fiind membru activ la XDA, HD2 trecuse printr-o gramada de ROM-uri, care mai de care mai bune sau mai rele. Imi doream customizare, iar WP nu mi-o oferea.

Am uitat sa spun de jocuri si aplicatii. WP erau pe bani, pe Android erau gratis. Wow. Majoritatea. Putine erau pe bani pe Market atunci, lumea era cam la inceput.

Pana la urma, am facut schimb de telefoane, eu am obtinut customizare, tatal meu a obtinut butoane hardware si functionalitate minima si simpla.

Ok, poveste frumoasa. Ce vreau sa zic.

Apple IOS este un sistem de operare minimalist, cu limitari (legale fara Jailbreak) de customizare, fluent si simplist, cu o curba de invatare pe care o poate atinge si un copil de 10 ani. (stiu si copii cu iPhone).

Android OS este un sistem de operare putin mai avansat, posibilitatile de personalizare/customizare sunt limitate doar de creativitate, odata ce ii faci root, care este mult mai usor ca un Jailbreak, l-ai eliberat.

Din experienta, taberele sunt 2, cei care vor simplitate si functionalitate si cei care vor "cosmetica", pastrand o functionalitate, pe cat posibil, uneori sacrificand si asta de dragul "de a se juca". La fel este ca un Tuning Auto, evident fara modificari hardware, ca la masini.

Ok, Windows Phone, unde intra? Nu este chiar asa simplist si nu are posibilitate de personalizare.

Cu ce vine Microsoft pe piata, revolutionar ca sa castige clienti din ambele tabere?

M-am referit doar la smartphone OS, Symbian si Bada/Tizen nu sunt asa de raspandite cu comunitati asa de largi.

Astazi, pentru ca mai aveam minute de consumat cu tichetul de parcare, zic sa intru in magazinul Vodafone de la Bega. Cine nu stie, e un magazin mare, in buricul targului, tot timpul plin de lume acolo, deci se poate spune ca e "cu vad comercial".

Intru si ma duc la peretele unde sunt expuse telefoane. In stanga ieftine, pe mijloc, iesind in evidenta prin pozitie si fundalul rosu, nu alb noutatile, in dreapta coloana de smarphone-uri si cele de business.

Ce era la noutati ? Vodafone nu-stiu-cat, care numai noutate nu este, dar hai sa zicem ca e copilul lor si le mai aproape de inima. Niste LG-uri (nu cunosc telefoanele, asa ca nu stiu cat de noi erau, Nexus (corect, telefon nou), dar si S2. Acum, nu contest ca e un telefon bun spre foarte bun, dar totusi, noutate ? Si cam cati si l-ar cumpara azi cand in scrut timp apare S3 ? Motiv de asteptat dupa el sau dupa reducerea de pret inerenta pentru S2.

Bun. Ma uit pe coloana smartphone. Pe randul de jos, oprit (Nexus-ul, Vodafonele si 2 LG-uri erau pornite) statea frumusel si cuminte, ne-urland la nimeni, Lumia 800. Probabil la doua saptamani de la lansare e deja obsolete.

Dupa toate regulile de "pus pe raft", acest telefon nu avea cum sa atraga atentia. Cand te apropii de peretele acela, prima data de uiti pe mijloc. Eventual la ce scrie deasupra si vezi "Noutati". Acel sector de pe mijloc, cu telefoane pornite (unele), scos in evidenta, este cel "care vinde". Si daca te uiti pe alta coloana, te uiti de sus in jos, nu invers.

Dar asta nu a fost tot. M-am tot invartit pe acolo, fara sa pun mana pe Lumia 800 asteptand sa fiu luat in primire de angajatul platit sa vanda telefoane. Fiind destul de multa lume, pana la urma se elibereaza una.

- Buna ziua, cu ce va putem ajuta ?

- Buna ziua, ma interseaza un smartphone de ultima generatie, ceva aparut anul acesta, dar sa nu fie cu ecran prea mare, stiti, e pentru sotia.

- Bun, am inteles. Uitati, avem ceva extraordinar, Samsung Galaxy Nexus, cu Andr...

- Pai stati, am zis ceva cu ecran mai mic, asta nu prea arata bine in mana unei femei.

Si incepe fata cu coloana de noutati: cu LG-urile, cu Vodafonele, cu HTC-urile (toate Android). Pe coloana ai de noutati era si Nokia 700. Nici vorba sa-mi zica de el. O las sa termine si intreb:

- Dar, stiti, sotia mai primeste tot felul de powerpointuri pe mail, le poate citi cu astea de care ziceti ?

- Da, cum sa nu, exista aplicatii de office pe Market (wtf-ul de rigoare, adica sa dau bani in plus cand exista ceva de la mama lui in pretul telefonului)

- OK, deci asta-i tot ce puteti sa-mi oferiti.

- Da, cam asta e tot.

Moment in care, discutia s-ar fi incheiat. Si s-ar fi incheiat cu un client nemultumit. Dar, sa vezi chestie: imi suna telefonul, il scot sa vorbesc si fata il vede. Asteapta politicoasa sa termin si:

- Aaa, dar de ce nu ziceti ca doriti un Nokia ?

Si imi prezinta Lumia 800.

Asa ca putem noi si toata blogosfera mondiala sa cautam tot felul de explicatii si sa despicam firul in 444, sa se dea MS si producatorii de telefoane cu fundul de toti peretii si sa-si cheltuie ultimul banut pe promovare si marketing, poate sa o duca pe Lady Gaga si pe Luna sa tina concert, ca daca juniorul sau junioara de la raft nu-si face treaba, degeaba.

"Numeni nu vrea sa auda de telefoane cu Windows". Nici macar operatorii, as completa eu.

Edited by Innoxius

@Innoxius: Articolul spune ca operatorii nu agreeaza WP7. Daca ei nu prezinta telefoanele cu WP7, marea masa a utilizatorilor nu au cum sa afle ele. Microsoft ar fi trebuit sa ofere un fel de workshop-uri gratuite in care sa prezinte telefoanele marilor operatori (mai ales celor care trebuie sa le vanda).

Asta-i ca faza din America unde un angajat al unui magazin ce promova iPhone recomanda clientului HTC :) Tind sa cred ca peste 70-80% din cei care isi cumpara smartphone au din start habar despre ce sistem de operare isi doresc. Restul probabil ca ar cumpara si un telefon fix daca li s-ar prezenta ca fiind un mobil de ultima generatie. Nu contest ca si slaba promovare a WP de catre vanzatori este un motiv pentru procentul mic de vanzari, dar cred ca e insignifiant. Daca omul merge setat sa-si ia un Android nu cred ca ar avea cu ce sa-l impresioneze angajatul de la tejghea, chiar de i-ar prezenta un Lumia in foita de aur.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Daca. Dar eu nu m-am dus setat decat cu "vreau sa citesc PowerPoint-uri".

Nu i-ai spus asta de prima data. Poate au target-uri pe anumite modele de Android.

Inclin sa cred ca si faptul ca vanzatorii recomanda android clientilor, atarna in balanta vanzarilor la nivel mondial.

Eu in Calarasi, ori de cate ori am cumparat telefoane, fara sa-mi bage clar pe gat un telefon sau altul, vanzatorii imi recomandau orice cu android. Asta pana cand se lamureau ca nu e nevoie sa se deranjeze f tare, pt ca stiam exact ce vroiam. Insa mi s-a parut ciudat.

Nu stiu daca au target-uri pe android, pt ca eu sunt convins ca au target-uri pe orice. Probabil e vorba despre atractivitatea androidului si faptului ca a prins atat de bine in randurile utilizatorilor. Ca si eu daca as fi vanzator, nu as recomanda nimic cu windows. Si chiar o fac, pt ca am destui amici profani si care mereu ma intreaba ce sa-si cumpere. Evident ca nu le recomand windows in niciun fel. Si eu sunt fost utilizator de windows care nici nu vroia sa auda de altceva.

Si mai e ceva ciudat: imi amintesc ca auzeam pe multi care spuneau tampenia aia romaneasca, cum ca exista doar doua tipuri de telefoane, Nokia si restul.

Ei bine, nu numai ca nu-i mai aud spunand asta, dar au trecut mai toti pe Samsung-uri, butonand la android in draci.