Clicky

Jump to content

Acceleratoare grafice si procesoare mobile, analize, diferente, comparatii


Guest Deio

Recommended Posts

Asta e un subiect care macina pe multi.

Am sa incerc sa ating cat mai multe aspecte, nu este un subiect usor si e posibil sa nu pot spune tot. Am folosit Wikipedia pentru nume, ca nu le pot retine pe toate, dar ce scriu, scriu din cap si voi incerca sa pun si tabele, astea trebuie sa le caut ca iar e vorba de cifre si nu le pot retine pe toate. Nu am nu stiu ce experienta in domeniul mobil, dar de cativa ani de cand au aparut telefoanele mobile cu procesoare grafice dedicate, am detinut si mi-au trecut prin mana zeci de telefoane si tablete, mai mult sau mai putin chineziste nespalate, pana la "creme de la creme" - Apple si Samsung. Am incercat in timpul asta sa invat cat mai mult despre aspectul acesta, poate nu toti stiu ce inseamna un SoC (System on a Chip), am sa incerc sa lamuresc si acel aspect.

Multi detinem telefoane/tablete dar nu stim ce hardware are intern, la PC-uri e simplu pentru ca sunt modulare (nu vor mai fi nici alea mult timp odata cu venirea pe piata a All-in-One-urilor, desktopurile monitor cu sistem integrat, gen iMac), dar terminalele mobile nu sunt creeate dupa acest concept, utilizeaza tehnologie ARM, nu x86 Intel.

Ce inseamna ARM? ARM inseamna Advanced RISC Machine, azi este si numele unei companii ARM Holdings, din care fac parte Apple, Samsung, Texas Instruments si ST-Ericsson. Este un Joint-venture din mai multe companii, iar Intel se lupta cu ARM pentru suprematie in procesoare.

ARM este platforma ideala pentru mobile, desi nu a fost intotdeauna asa. Se foloseste tehnologia aceasta peste tot unde este nevoie de putere de calcul buna dar miniaturizare, in echipamente embedded(integrate) industriale, masini, automobile, etc. Arhitectura este RISC, Reduced Instruction Set Computing, adica procesare prin instructiuni mai putine, mult mai rapida executia ca CISC (Complex Instruction Set Computing) care exista in x86.

Ce este un System on a Chip? Este un minicalculator daca vreti, miniaturizat pana incape intr-un ceas sau sa fiu mai la subiect, intr-un telefon smartphone. Are procesor RISC si unitate de procesare grafica in principiu, dar poate contine si modem/Wifi, diversi senzori. De asemenea si memoria RAM este integrata. Evident, nu totul in pastila de siliciu, dar tot acolo. Spre exemplu Apple A5 este o pastila patrata de siliciu care are intern un procesor dual-core de 1GHz si un accelerator mobil GPU de la Imagination Technologies - PowerVR SGX543MP2, adica doua nuclee de procesare grafica. Total 4 procesoare intr-o pastila.

 

Ca sa nu stau prea mult in istoria ARM, am sa trec direct la subiect si am sa prezint toate modelele de sisteme mobile. Facem un tablel cu specificatii de la fiecare. Cifrele nu le stiu din memorie si nu vreau sa induc in eroare, asa ca am sa caut cele oficiale.

 

Am sa incep cu modelele de varf prezente in telefoane/tablete si in care brand exista:

 

 

Momentan nu pot pune un tabel, nu stiu de ce. Am atasat un PDF, o sa il fac sa fie vizibil si pe pagina.

 

--------------

 

 

-------------

 

Nu ma injurati ca e incomplet, am sa incerc usurel sa il umplu, sper sa foloseasca cuiva informatiile.

300px-SoCDesignFlow.svg.png

SoC.pdf

Link to comment
Share on other sites

M-am abonat la acest topic, foarte interesant. Incerca sa formatezi textul pe paragrafe mai distincte sa fie mai lizibil, foloseste bold, italic, font marit si culori diferite unde vrei sa evidentiezi si sa incarci imagini mai mari :)

 

Multumesc si spor!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use