Clicky

Jump to content
breitner

Eelo - sistem de operare mobil. Discutii generale

Recommended Posts

Un nou sistem de operare pentru smartphone ["We’re an international core team of experienced entrepreneurs, developers and designers, and a growing community of contributors."].

https://e.foundation/

image.thumb.png.a9436d9e3b8f47897a9a63125ee87c00.png

Totul a inceput anul trecut de la Gaël Duval (creatorul Linux Mandrake) care a dorit sa nu mai fie "agatat" in google si apple.

Aplicatiile sunt (si vor fi) open source alternative la cele (mai ales) google care nu respecta intimitatea utilizatorilor (http://techpp.com/2018/06/28/eelo-profile-google-free-android/).

Sistemul de operare este (varianta beta) in teste (la 1000 de utilizatori (cei ce au donat peste 500 $ si au primit un telefon). Mai multe pe parcurs (in functie de interesul colegilor).

Lista telefoane compatibile (deocamdata):

https://gitlab.e.foundation/e/wiki/en/wikis/devices-list

Pentru sugestii de adaugat telefoane:

https://e.foundation/mobile-phone-os/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesant. SailFish încă mai există, dar a cam murit. Le trebuie susținere masivă, nu înțeleg de ce nu e un Nexus acolo sau măcar un Pixel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mic offtopic: o să adaug aici o mică observație despre Google și frica de a fi urmărit. Eu unul nu consider că e rău ca motorul de căutare să păstreze date despre tine. Folosesc în paralel DuckDuckGo și Google. DuckDuckGo nu păstrează date, nu bate, nu troncăne, dar nu îmi afișează măcar rezultate din România, deși e setat să afișeze căutări referitoare la România. Problema e că datele strânse au început să fie din ce în ce mai multe și că Google a început să-și bage nasul prea peste tot. Cred că Android nu ar fi ajuns aici fără Google, așa rău cum pare să fie uneori. Marea problemă a Android-ului de la Google este că nu lasă utilizatorilor posibilitatea să aleagă.

Ontopic: a mai încercat cineva să folosească Android fără Google Apps și fără Play Store de la Google și a spus că, deși a reușit să obțină o parte din funcționalitatea pe care o avea cu serviciile Google, dar nu e o alternativă. F-Droid nu oferă multe din aplicațiile de care eu personal am nevoie. Iar funcționalitatea de bază nu e de ajuns. Până când cineva nu pune la punct o alternativă puternică la Play Store, așa cum este LineageOS pentru Android-ul de la Google, degeaba visăm la OS-uri pentru mobil fără Google, pentru că inima Android-ului este până la urmă Play Store.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Terms of Use