Clicky

Jump to content
breitner

Eelo - sistem de operare mobil. Discutii generale

Recommended Posts

Un nou sistem de operare pentru smartphone ["We’re an international core team of experienced entrepreneurs, developers and designers, and a growing community of contributors."].

https://e.foundation/

image.thumb.png.a9436d9e3b8f47897a9a63125ee87c00.png

Totul a inceput anul trecut de la Gaël Duval (creatorul Linux Mandrake) care a dorit sa nu mai fie "agatat" in google si apple.

Aplicatiile sunt (si vor fi) open source alternative la cele (mai ales) google care nu respecta intimitatea utilizatorilor (http://techpp.com/2018/06/28/eelo-profile-google-free-android/).

Sistemul de operare este (varianta beta) in teste (la 1000 de utilizatori (cei ce au donat peste 500 $ si au primit un telefon). Mai multe pe parcurs (in functie de interesul colegilor).

Lista telefoane compatibile (deocamdata):

https://gitlab.e.foundation/e/wiki/en/wikis/devices-list

Pentru sugestii de adaugat telefoane:

https://e.foundation/mobile-phone-os/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preferabil (atunci cand adaugati un telefon in lista) ca bootloader-ul sa fie deblocat (poata fi deblocabil), dar nu este o conditie obligatorie.

Edited by breitner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesant. SailFish încă mai există, dar a cam murit. Le trebuie susținere masivă, nu înțeleg de ce nu e un Nexus acolo sau măcar un Pixel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mic offtopic: o să adaug aici o mică observație despre Google și frica de a fi urmărit. Eu unul nu consider că e rău ca motorul de căutare să păstreze date despre tine. Folosesc în paralel DuckDuckGo și Google. DuckDuckGo nu păstrează date, nu bate, nu troncăne, dar nu îmi afișează măcar rezultate din România, deși e setat să afișeze căutări referitoare la România. Problema e că datele strânse au început să fie din ce în ce mai multe și că Google a început să-și bage nasul prea peste tot. Cred că Android nu ar fi ajuns aici fără Google, așa rău cum pare să fie uneori. Marea problemă a Android-ului de la Google este că nu lasă utilizatorilor posibilitatea să aleagă.

Ontopic: a mai încercat cineva să folosească Android fără Google Apps și fără Play Store de la Google și a spus că, deși a reușit să obțină o parte din funcționalitatea pe care o avea cu serviciile Google, dar nu e o alternativă. F-Droid nu oferă multe din aplicațiile de care eu personal am nevoie. Iar funcționalitatea de bază nu e de ajuns. Până când cineva nu pune la punct o alternativă puternică la Play Store, așa cum este LineageOS pentru Android-ul de la Google, degeaba visăm la OS-uri pentru mobil fără Google, pentru că inima Android-ului este până la urmă Play Store.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana la sfarsitul anului va fi disponibil si "serviciul" de aplicatii:

*căutare: nu vă vom urmări pentr a vă vinde anunțuri!
*mail: un serviciu de e-mail "de ultimă generație" și nu vom scana conținutul.
*cloud: un spațiu de stocare în care puteți salva datele în siguranță.
*aplicatii de birou: un set de aplicații online de birou (inclusiv procesoare de text, foi de calcul și prezentare) pe care sa le puteți utiliza și pentru activități de colaborare.
*magazin de aplicații: un loc alternativ independent în care veți putea alege din mii de aplicații, inclusiv toate aplicațiile bine cunoscute.

Dar nu doar asta! noi punem in aplicare un mecanism original pentru ca utilizatorii sa obtina aplicatii: calitatea lor, daca sunt open source sau nu, daca respecta confidentialitatea datelor ... Cele mai bune aplicatii vor primi o eticheta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

De cele mai multe ori e nevoie de răbdare și de așteptări realiste. Am citit undeva că un proiect de succes a fost vreo 7 ani un proiect colateral până când cei care l-au creat și-au dat seama de potențial și până când proiectul a prins amploare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Presupun ca (la un moment dat) vor fi sprijiniti (pentru ca este o echipa internationala) de UE prin comisia "Piata unica digitala" sau de Consiliul de transporturi, comunicatii si energie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu cand aud de un nou sistem de operare imi aduc aminte de Maemo si Nokia N900 care a fost din punctul meu de vedere "the mother of all smartphones os" si care a murit peste noapte. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meego putea fi Android, dar n-a fost. Am și lucrat puțin cu Meego, chiar când am intrat în domeniu. Nu văd cum ar putea să-i ajuge UE pe cei de la Eelo dacă nu va prinde la utilizatori.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si google e un fel de facebook (in alt sens (monopolizare), dar UE are "grija")!

[Zilele lui Mark Zuckerberg  la conducerea facebook sunt numarate (din cauza numeroaselor scandaluri si raspandirea stirilor false (peste 65% din total)) mai ales ca el nu mai detine decat 59% din actiuni.].

Edited by breitner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Facebook o sa traiasca mult timp. A devenit o unealta de marketing si promovare mult prea mare. Zuckergerg are banuti sa traiasca toata viata linistit si fericit si fara sa mai fie la conducerea Facebook. Pe langa Facebook este bagat in alte proiecte care ii aduc venituri considerabile. Iar despre Google toate cele bune, ce au reusit sa faca din Android a mai reusit doar Apple cu iOS. Gurile rele ziceu in urma cu niste ani ca Googel, Apple, Samsung, Facebook si Tesla o sa devina niste giganti dezvoltati pe toate tipurile de industrie si o sa "conduca" lumea.  Parca incep sa le dau dreptate.

Edited by Vitamina
Agramat cronic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

×

Important Information

Terms of Use