Clicky

Jump to content
Alexandru Cristian

UPS vs Stabilizator de tensiune

Recommended Posts

Salut,

 

Acum ceva timp am montat si eu la tara o camera de supraveghere. A functionat 3-4 zile, dupa care de la fluctuatiile de tensiune si de la intreruperile dese de curent, s-a ars o componenta, dar am schimbat-o la garantie. Am decis sa cumpar un UPS, si l-am cumparat astazi pentru ca am prins o mica reducere cu ocazia "Valentine`s Day"...dar, tatal meu spune ca ar fi fost mai ok un stabilizator de tensiune. Voi ce parere aveti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

UPS, pentru că te ajută atunci când sunt pene scurte de curent. Are rol și de stabilizator în sensul că atunci când sunt variatii semnificative ar trebui să comute automat pe sursa de rezervă.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Deio

Wrong forum. Cred ca am asteptari prea mari, ca sa postati in sectiunile potrivite...

 

 

UPS-urile nu au stabilizator. Exista 3 tipuri de astfel de echipamente: standby, line interractive si online. Primul e banal si costa cel mai putin, doar comuta pe baterie cand se ia tensiunea. Al doilea, are AVR sau voltaj regulat automat si compenseaza caderile mici, de 10-30V, nu mai mult. Unele compenseaza si 50V, depinde de producator.

 

Compensarea se face prin infasurari aditionale la transformator, adica are bobine in plus in primar.

Al treilea tip, este doar pe baterii, 220V serveste pentru incarcarea acumulatorilor, invertorul e permanent in functiune, astfel ca tensiunea e curata 100% fara alternante sau mizerii din retea 220V, pentru ca bateriile sunt curent continuu, invertorul doar ridica si transforma in alternativ. Este si cel mai scump, o caruta de bani. Se folosesc in medicina, electronica fina si unde e nevoie de stabilitate si precizie maxima.

 

Un UPS bun, cu AVR, cu mimim 2 baterii, incepe de la 450 lei, cele "smart" sunt recomandate pentru ca incarca diferit in timp, nu produc imbatranire la acumulatorii/bateriile interne, datorita faptului ca acumulatorul se incaraca nelimitat si pe masura ce se uzeaza, ii incarca mai lent, cu un curent mai mic si compensat, de aceea tin atat de mult. Au protectii la subvoltaj baterii, pentru ca cele cu plumb daca ajung sub 10V, le poti arunca.

La masina e la fel, bateria daca se descarca prea mult, ii pica pasta electrolit si se deterioreaza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu stabilizator clasic am pe centrala de gaz....

La cum se joaca Enel cu curentul, chiar nu am chef de surprize la electronica din centrală.

Jucăria l-am cumpărat din Baumax, aveau cel mai bun preț la acea vreme.

 

Sent from my LG G3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Deio

Cel mai potrivit sistem pentru echipamente sensibile, este cel format din stabilizator dedicat si UPS online. Pentru ca cel online este scump, ar merge si un UPS cu AVR, de 400-450 lei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu înainte să-mi cumpăr pe prelungitor dinăla cu siguranță schimbam sursa la 6-12 luni. Acum o am de 4 ani sau mai bine și nu s-a mai ars sursa pc-ului.

Modelul e un Quantex exact ca cel de mai jos și parcă am dat pe el puțin peste 50 de lei.

post-13813-0-49094400-1423893879_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Deio

Da, probabil nu am explicat corect, scuzati :)

UPS-urile, cele standby si Line interractive stau normal pe reteaua 220V. In momentul intreruperii, comuta pe baterie si bateriile neavand cum sa scoata 220V direct, se foloseste un ridicator de tensiune si convertor in alternativ, numit si invertor. Sau "inverter". Climele de casa scumpe au inverter, Fujitsu sau LG, Bosch.

UPS-urile "online", stau mereu pe invertor, pe baterii, de aici si denumirea, iar reteaua 220V se utilizeaza doar pentru incarcare. Astfel ca tensiunea este "pura", fara paraziti, harmonici si alte mizerii :P

De obicei, UPS-urile mari, nici nu mai au invertoare, au grupe de cate 10 baterii legate in serie si produs direct 220V. Din continuu in alternativ se face cu un oscilator pentru ca aparatele merg la curent alternativ.


La UPS-ul online, nu mai exista comutare si intarzieri, unele echipamente extrem de sensibile ca cele medicale nu suporta nici macar 1 milisecunda de intrerupere, cat au UPS-urile Line Interractive, cele standby au si 5 ms cred, asa slabe sunt. Depinde aici si de producator. Asta pentru ca se face acea comutare de la 220V la baterii printr-un releu mecanic.

Nu exista releu care sa comute instantaneu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use