Clicky

Jump to content

Proiectul de exploatare de la Roșia Montană. Pro sau contra?


ionel

Recommended Posts

După câteva săptămâni în care au fost proteste zilnice în stradă împotriva proiectului de la Roșia Montană, după ce s-a spulberat mitul că românii sunt pasivi și nepăsători față de o problemă națională gravă, după ce protestele au apărut atât în România cât și în Franța, Canada, Germania m-am gândit și eu să pun și eu o întrebare firească. Pro sau contra proiectului. Dacă da, de ce iar dacă nu de ce? 

Din start vă spun că acest topic nu este creat cu scopul de a crea polemici între userii acestui forum, și de aceea vă rog să nu o dați în off-topic, jigniri la adresa politicienilor, apostrofări între useri și alte probleme. Este doar o întrebare care se adresează ÈšIE ca user al acestui forum. Dacă vor apărea probleme topicul va fi șters.

OK. Acum că am lămurit ce era de lămurit să-mi exprim și eu părerea.

Eu sunt contra exploatării de la Roșia Montană. De ce? Pentru că pur și simplu este un jaf la drumul mare, un jaf de proporții colosale cum nu a mai fost întâlnit de la Traian încoace.

În inima țării s-a găsit plumbuitu să caute aur că-i trebuia pentru a avea valută forte. A ras un munte de pe fața pământului și-a luat aurul și apoi s-a dus la dracu unde îi era locul.

De aici apar numeroasele probleme. Să vă enumăr câteva:

1) Redevențele foarte mici. 6% din valoarea totală a zăcământului îi va reveni statului român în 20 de ani!!! Un mizilic o spun sincer.

2) Problema zăcământului în sine: este disipat în rocă astfel că pentru a obține un gram de aur trebuie dizlocată o tonă de rocă, apoi stropită cu acid cianhidric pentru ca aurul să poată fi extras. Nu este un filon, cum a fost cel exploatat de romani. De aici apare problema extinderii continue a minei de suprafață în căutare de aur. Vor apărea halde de depozitare a unor materiale extrem de toxice pentru populația din apropiere. 3 munți vor rași complet după fața pământului iar în locul lor va rămâne un uriaș lac plin de cianuri.

3) Distrugerea certificatului de naștere al poporului român. De aia a venit Traian să cucerească Dacia pentru aur și sare. Importante vestigii vor fi distruse iremediabil.

4) Caracterul neconstituțional al legii de exploatare. Se vor putea extinde și vor putea expropria proprietarii fără multe acorduri de la autorități.

5) Problema cu localnicii. Bun vin ăștia îi angajează 20 de ani deși nu cred apoi după terminarea zăcământului vor fi la fel ca și azi. LA FEL. Mineritul este doar un proiect de termen scurt nu pe o perioadă mare și nu va rezolva sărăcia de acolo.

Probleme grave de mediu. Vor fi necesare cantități uriașe de apă potabilă care va fi contaminată pentru totdeauna, evaporarea cianurilor din lac în aer și înfiltrarea în ape, distrugeri iremediabile ale scoarței terestre, alunecări de teren etc.

Argumentele contra sunt multe. O să vă dau și câteva link-uri pe care să vă uitați puțin dacă aveți timpul și dispoziția necesară

Aici este un documentar numit Open Pit cu subtitrare în română. Este vorba despre cea mai mare mină de suprafață din lume: http://www.biziday.ro/2013/09/10/asemanari-intamplatoare/

și ce dezastru a putut crea pentru locuitorii acelei zone.

Vinovații care au făcut posibilă această problemă îi găsiți pe parcursul emisiunii: http://www.biziday.ro/2013/09/10/biziday-luni-9-septembrie-2013/

Link to comment
Share on other sites

Personal as fi pentru exploatare numai in conditii foarte clar stabilite pentru ambele parti. Daca cei care exploateaza ar depune niste sume consistente in contul Romanie ca si garantii ca nu vor lasa prapad in zona dupa exploatare, as spune da. La sfarsitul perioadei daca totul este OK din punct de vedere ecologic si nu numai, sa-si recupereze garantiile si sa plece sanatosi. In caz ca dupa exploatare vor lasa prapad (care mi se pare inevitabil) statul sa ramana macar cu acele garantii. Parerea mea este ca nimeni nu vrea sa-si asume raspunderea si vor taragana mereu aceasta problema.

 

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 4

 

 

Link to comment
Share on other sites

Åži eu eram împotrivă, dar după ce m-am informat mai bine, am văzut că lucrurile nu stau deloc așa. Astfel, redevența de 6 la sută, este cea mai mare din lume, doar în rusia, la gaze, se mai plătește suma asta.

Tehnologia cu cianuri: deși eu știam altfel, se pare că este singura tehnologie existentă pentru volume foarte mari. În toată lumea, inclusiv în UE, se separă aurul cu cianură. Am înțeles că Austria, Elveția, Germania, Franța, se joacă în draci cu cianurile astea. Åži Romania o mai face în alte patru locuri. Tot cu cianură, tot cu peisaj selenar, tot cu ape infestate.

 

Am citit pe undeva un calcul, cam ce înseamnă redevența asta. Astfel, ăștia 6% sunt din cifra de afaceri totală. Adică, tu faci o pâine cu 7 lei și o vinzi cu 10 lei. Mie îmi dai 6% din 10 lei, nu din profit, adică din cei 3 lei care rămân. Cu alte cuvinte, îmi dai 6 lei. Evident că din exemplul meu nu ai avea cum, pentru că e diferența mică, dar așa se calculează. Se pare că acești 6% înseamnă un impozite real de vreo 48%.

 

Exproprierile: păi Enel, Ecoaqua, etc, fac și ei exproprieri fără nicio problemă în Romania. Din păcate, nu s-a înțeles. Ä‚știa de la Roșia Montană sunt doar mandatari ai statului și fac doar niște dosare, statul român fiind cel care va face exproprierea. Dar știți care-i diferența între RM și Enel? La Enel plătește statul, la RM plătesc ei, nu statul.

 

Åži mai am multe argumente, dar sunt pe telefon și o fi superb stylus-ul, dar tot pe telefon sunt. Iar chestia aia cum că se lucrează 20 de ani și apoi ăia tot așa vor fi...așa e, dar ce ai vrea, să se exploateze o mie e ani? Nokia a plecat după câțiva ani, Renault deja își face fabrici prin Africa, etc. Ä‚sta nu e un argument. Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 4

Link to comment
Share on other sites

Eu as pune problema invers.

Intrebare: Are statul roman nevoie de bani ?

Raspuns: Da

Intrebare: Va sti clasa politica actuala sa-i administreze ?

Raspuns: Nu, ne-au dovedit de atatea ori.

Intrebare: In conditiile actuale, este momentul propice pentru o astfel de afacere ?

Raspuns: Categoric ..... NU.

Atunci cand cheltuiesti miliarde de dolari pe 3 metri :) de autostrada, cand arunci sute de mii de euro pe terenuri de fotbal in panta si pe spatii verzi la 2 km de sat iar exemplele pot continua, inseamna ca nu meriti sa administrezi bogatia pamanturilor pe care te-ai nascut.

 

 

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

 

Edited by didi
Link to comment
Share on other sites

Eu sunt împotrivă pentru că pur și simplu noi ca țară avem o problemă. La fel cum spunea și Didi la noi sunt multe probleme pe partea de administrare dar cel mai mult cu autoritățile. Ați văzut ce s-a întâmplat în Peru? Au cumpărat pe toată lumea de la președinte la cel mai mic polițist. Newmont deține 20% din acțiunile Gabriel Resources. Problema se numește export de poluare. Eu cea mai mare companie de minerit nu mă pot duce să scot aurul dintr-o țară cu legislația mediului foarte dură. Pe de o parte mai toate țările puternice își conservă resursele de metale valoroase. Așa că aceste companii caută țări în care autoritățile sunt extrem de ușor de corupt (România, Peru, Africa de Sud) și pe bani puțini își asigură profituri babane. Aurul de acolo este estimat la 70 de miliarde de dolari+alte metale mult mai scumpe ca aurul cum ar fi Titan, Crom, Vanadiu pe care România nu va primi nimic.

Link to comment
Share on other sites

Problema cu cianurile, din cate am inteles (dar n-am studiat in amanunt, s-ar putea sa fi fost o soparla), e cantitatea care va fi folosita, nu tehnologia in sine. Ca ar fi de cateva ori mai mare pe an decat se foloseste in total in intreaga Europa in aceeasi perioada.

Link to comment
Share on other sites

Sunt pro , dar nu pentru folosirea cianurilor . Orice roman cu mintea la cap tine la tara lui si nu ar vrea sa se bata joc de munti si alte chestii care sunt acolo . Guvernul putea alege si alta solutie , care nu afecteaza asa mult dar costa mai mult :)!

Link to comment
Share on other sites

Exploatarea cu cianuri este extrem de ieftină. De aceea se utilizează peste tot. Zăcământul este disipat în rocă și este nevoie de cantități uriașe de cianuri pentru ca aurul să poată fi extras. Extragerea presupune dinamitarea rocii apoi încărcarea cu excavatoare în camioane și depozitate. Apoi piatra sfărâmată este stropită cu cianură. Cianura reacționează cu aurul din rocă și formează un compus care este separat prin proceduri care includ spălarea cu mari cantități de apă potabilă. Problema cianurii în sine este că se evaporă și în contact cu oxigenul și mai ales cu ozonul formează un compus extrem de otrăvitor. Întâmplător sau nu, Zyklon B gazul care era folosit la gazarea evreilor din lagărele de exterminare naziste era cianură gazoasă. În ape se infiltrează în pânza freatică și otrăvește totul. Cianura din apă chiar și în cantități foarte mici cauzează boli foarte grave cum ar fi boli ale pielii, decalcifierea oaselor, diverse tipuri de cancer, depozitarea în toate organismele vii. Va fi un peisaj selenar în care nimeni, absolut nimeni nu va putea să mai trăiască. La fel ca la Cernobâl.

Cianura se împarte în cianură industrială și cianură naturală. Compuși cianotici naturali se găsesc în cafeaua prăjită, în miezul sâmburelui de piersică și de prună dar în cantități extrem de mici și cianura chimică extrem de toxică. Un gram de cianură este suficientă ca un om să moară în 3 secunde. Toți spionii care erau trimiși de anumite puteri în misiuni în cel de-al doilea război mondial aveau la gât o fiolă de sticlă cu 3 grame de cianură. Suficient ca să nu mai spună nimic pe vecie. Piloții de pe Enola Gay avionul care avea prima bombă atomică în carlingă aveau cianură. Li s-a spus că dacă vor fi doborâți să spargă acele fiole în măsele. Veți muri în 3 secunde.

La Roșia Montană vorbim de utilizarea de zeci de tone cianuri pentru ca aurul de acolo să poată fi extras.

Degeaba ne amăgim noi că vor curăța zona că nu se va întâmpla nimic. Respectiva companie va prefera să mituiască cu ceva mărunțiș decât să lase fonduri pentru ecologizare. De aceea cred eu că nu trebuie să dăm curs acestei exploatări.

post-1492-0-70434300-1379161010_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu cat e de potrivit topicul asta, fie el si in cafenea. Noi suntem doar o mana de oameni care ne dam cu parerea :P

Eu cred ca a fost cam asa:

A venit compania X (nu dam nume), la Romania, la reprezentantii Y (iar nu dam nume :D) si a intrebat:

- Putem sa va exploatam resursele? Va dam si voua cota parte + mita + alte cheltuieli, mai mor cativa oameni, mai facem praf putin zona. Nesemnificativ.

- Desigur, noi dorim atat (xxxxxx $).

- Batem palma!

A venit randul si lui Z (drac stie cine e ala, sau aia, cert este ca inclusiv pim-ministrul asculta orbeste de el) si a zis:

- Afara cu Compania X si sa protejam zona + ecologistii sa aibe si ei de lucru si sa protesteze, ia sa angajam cativa sa protesteze!

Compania X acum cere banii inapoi. O sa ii platim ca popicu, asta mi-e teama.....

 

Cam asa cum fac liderii de sindcat cu profesorii, cand vor bani, ii scot pe aia in strada, le promit la cativa niste bani, iar restul, care mai sunt uniti, iasa la protest. Apoi vine Guvernul si ii matura inapoi in casele lor, amenintandu-i ca ii da afara. Liderii au palate, masini case, iar profesorii abia isi duc traiul. :(

Cam asa se face si cand vrei sa suspenzi un presedinte sau sa dai jos un prim-ministru care iti sta in cale si care nu vrea sa ia deciziile in favoarea ta.

 

 

Dragut sketchul :)), ideea e sa intelegem toti ca exista papusi si papusari. Asa e de cand lumea. Asa se faceau rascoale pe vremuri, rasturnau guverne, revolutii, etc.

Cand cineva se plictisea de altcineva, un papusar de marioneta, o dadea jos si o inlocuia. Simplu! Exemple nu are rost sa enumeram, iar pe vremuri se faceau prin razboaie, omoruri - asasinate, acum te da jos mai "civilizat" cica :P

 

 

 

De unde stiu? I am the grandfather of all knowledge :)) Scrie si deasupra avatarului :)):))

Link to comment
Share on other sites

Sunt pro , dar nu pentru folosirea cianurilor . Orice roman cu mintea la cap tine la tara lui si nu ar vrea sa se bata joc de munti si alte chestii care sunt acolo . Guvernul putea alege si alta solutie , care nu afecteaza asa mult dar costa mai mult :)!

 

Alta solutie am inteles ca nu ar exista si ca tehnologia de separatie prin cianurare, ar fi singura de pe planeta.

Care este solutia pe care crezi tu ca putea s-o aleaga guvernul?

 

 

Cianura din apă chiar și în cantități foarte mici cauzează boli foarte grave cum ar fi boli ale pielii, decalcifierea oaselor, diverse tipuri de cancer, depozitarea în toate organismele vii. Va fi un peisaj selenar în care nimeni, absolut nimeni nu va putea să mai trăiască. La fel ca la Cernobâl.

Un gram de cianură este suficientă ca un om să moară în 3 secunde. Toți spionii care erau trimiși de anumite puteri în misiuni în cel de-al doilea război mondial aveau la gât o fiolă de sticlă cu 3 grame de cianură. Suficient ca să nu mai spună nimic pe vecie. Piloții de pe Enola Gay avionul care avea prima bombă atomică în carlingă aveau cianură. Li s-a spus că dacă vor fi doborâți să spargă acele fiole în măsele. Veți muri în 3 secunde.

La Roșia Montană vorbim de utilizarea de zeci de tone cianuri pentru ca aurul de acolo să poată fi extras.

Degeaba ne amăgim noi că vor curăța zona că nu se va întâmpla nimic. Respectiva companie va prefera să mituiască cu ceva mărunțiș decât să lase fonduri pentru ecologizare. De aceea cred eu că nu trebuie să dăm curs acestei exploatări.

attachicon.gifcianură.jpg

 

 

Eu acum ce sa zic? Legat de explicatiile tale, da, unele sunt corecte, dar nu cred ca asa trebuie pusa problema.

Ca cianura e o otrava, stim cu totii, explicatiile cu spionii si Enola Gay sau mai stiu eu ce, sunt inutile.

 

Se vorbeste despre peisaj selenar. Pai fratilor, asa este si acum. Ceausescu a exploatat in draci, de pe vremea romanilor se exploateaza in draci si vad ca aia care muncesc acolo nu se mai plang ca le cade parul, oasele sau ce se mai spune aici.

In plus, sunt alte 4(patru) locuri in Romania unde se exploateaza cu cianuri si unde sunt peisaje selenare.

Cred ca este o exagerare a celor care sunt impotriva si m-am obisnuit sa citesc si sa nu iau de bun tot ce se spune la televizor.

Eu nu spun ca n-or fi si probleme. Sigur sunt.

Dar ideea este sa nu refuzam tot ceea ce alte tari fac atunci cand exploateaza resurse si sa ramanem in continuare doar simpli importatori.

Asa facem si cu gazele de sist. Nu exploatam, importam de la rusi de 5 ori pretul.

Sunt convins ca multi ne vor doar consumatori, nu si producatori. Si asa vom fi multi ani de acum inainte.

Asa cum Anglia, Germania si Franta exploateaza si gaze de sist si aur, nu vad de ce noi suntem mai catoloci decat papa.

Circula foare multe informatii false pe net cu privire la acest aspect, dar daca incercati sa intrati putin in acele informatii false, o sa vedeti ca nu mai ramane nimic de ele.

Eu mi-as dori ca lumea sa fie doar foarte bine informata si apoi sa se pronunte.

Link to comment
Share on other sites

Meser noi nu vom profita ca popor de aceste zăcăminte. Deloc. Devenim doar un exportator de resurse, nu suntem noi cei ce le rafinăm, prelucrăm și profităm de ele. Noi ca țară exportăm materie primă, aur brut nu lingouri. Uncia făcută lingou se tranzacționează nu aurul brut. Adică ei extrag, prelucrează și exportă aurul în altă parte. Ultimul lanț economic care este și cel mai valoros, prelucrarea și vinderea nu vine la noi. La noi va veni doar mărunțișul. Nu se știe dacă estimările în ceea ce privește cantitatea de aur și argint sunt foarte corecte. În prezent sunt estimate că ar fi 300 de tone de aur și 1600 de tone argint. 

Spuneam de bolile care le au cei din Yamacocha din Peru unde se exploatează aurul din anii 90 nu de ai noștri. Te tog să te uiți la acel documentar de la primul link din primul post. Noi ca și țară nu putem rivaliza cu Franța, Germania, Marea Britanie și altele.

Franța nu exploatează gaze de șist :P. Știu că prim-ministrul Franței s-a declarat ferm împotrivă când a venit acum câteva luni la București. Noi avem gaze destule pe platforma Mării Negre nu ne trebuie gaze de șist. În fine acesta este punctul meu de vedere sunt împotriva exploatării de resurse și îmbogățirea unor multinaționale și sărăcirea și batjocorirea noastră ca popor.

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu cat e de potrivit topicul asta, fie el si in cafenea. Noi suntem doar o mana de oameni care ne dam cu parerea :P

Eu cred ca a fost cam asa:

A venit compania X (nu dam nume), la Romania, la reprezentantii Y (iar nu dam nume :D) si a intrebat:

- Putem sa va exploatam resursele? Va dam si voua cota parte + mita + alte cheltuieli, mai mor cativa oameni, mai facem praf putin zona. Nesemnificativ.

- Desigur, noi dorim atat (xxxxxx $).

- Batem palma!

A venit randul si lui Z (drac stie cine e ala, sau aia, cert este ca inclusiv pim-ministrul asculta orbeste de el) si a zis:

- Afara cu Compania X si sa protejam zona + ecologistii sa aibe si ei de lucru si sa protesteze, ia sa angajam cativa sa protesteze!

Compania X acum cere banii inapoi. O sa ii platim ca popicu, asta mi-e teama.....

 

Cam asa cum fac liderii de sindcat cu profesorii, cand vor bani, ii scot pe aia in strada, le promit la cativa niste bani, iar restul, care mai sunt uniti, iasa la protest. Apoi vine Guvernul si ii matura inapoi in casele lor, amenintandu-i ca ii da afara. Liderii au palate, masini case, iar profesorii abia isi duc traiul. :(

Cam asa se face si cand vrei sa suspenzi un presedinte sau sa dai jos un prim-ministru care iti sta in cale si care nu vrea sa ia deciziile in favoarea ta.

 

 

Dragut sketchul :)), ideea e sa intelegem toti ca exista papusi si papusari. Asa e de cand lumea. Asa se faceau rascoale pe vremuri, rasturnau guverne, revolutii, etc.

Cand cineva se plictisea de altcineva, un papusar de marioneta, o dadea jos si o inlocuia. Simplu! Exemple nu are rost sa enumeram, iar pe vremuri se faceau prin razboaie, omoruri - asasinate, acum te da jos mai "civilizat" cica :P

 

 

 

De unde stiu? I am the grandfather of all knowledge :)) Scrie si deasupra avatarului :)):))

Protestele sunt absolut spontane, sau cel puțin așa îmi place mie să cred. În iarna lui 2012 au fost ultrașii plătiți de cineva ca să facă exact ca în 1989, să-i facă pe oameni să intre înapoi în case.

Sketch-ul este luat de pe Facebook :D.

Link to comment
Share on other sites

O întrebare mai simpla am eu. De ce trebuie sa vina firma x sa ne exploateze resursele și sa ne dea resturi când putem noi ca tara sa ne exploatam singuri resursele. Sunt foarte contra. Politicienii nu știu sa ne apere interesele. Trag doar pentru ei.

 

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4

 

 

Link to comment
Share on other sites

Åži eu eram împotrivă, dar după ce m-am informat mai bine, am văzut că lucrurile nu stau deloc așa. Astfel, redevența de 6 la sută, este cea mai mare din lume, doar în rusia, la gaze, se mai plătește suma asta.

Tehnologia cu cianuri: deși eu știam altfel, se pare că este singura tehnologie existentă pentru volume foarte mari. În toată lumea, inclusiv în UE, se separă aurul cu cianură. Am înțeles că Austria, Elveția, Germania, Franța, se joacă în draci cu cianurile astea. Åži Romania o mai face în alte patru locuri. Tot cu cianură, tot cu peisaj selenar, tot cu ape infestate.

 

Am citit pe undeva un calcul, cam ce înseamnă redevența asta. Astfel, ăștia 6% sunt din cifra de afaceri totală. Adică, tu faci o pâine cu 7 lei și o vinzi cu 10 lei. Mie îmi dai 6% din 10 lei, nu din profit, adică din cei 3 lei care rămân. Cu alte cuvinte, îmi dai 6 lei. Evident că din exemplul meu nu ai avea cum, pentru că e diferența mică, dar așa se calculează. Se pare că acești 6% înseamnă un impozite real de vreo 48%.

 

Exproprierile: păi Enel, Ecoaqua, etc, fac și ei exproprieri fără nicio problemă în Romania. Din păcate, nu s-a înțeles. Ä‚știa de la Roșia Montană sunt doar mandatari ai statului și fac doar niște dosare, statul român fiind cel care va face exproprierea. Dar știți care-i diferența între RM și Enel? La Enel plătește statul, la RM plătesc ei, nu statul.

 

Åži mai am multe argumente, dar sunt pe telefon și o fi superb stylus-ul, dar tot pe telefon sunt. Iar chestia aia cum că se lucrează 20 de ani și apoi ăia tot așa vor fi...așa e, dar ce ai vrea, să se exploateze o mie e ani? Nokia a plecat după câțiva ani, Renault deja își face fabrici prin Africa, etc. Ä‚sta nu e un argument. Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 4

6% din 10lei este cam 60 banuti, 

In rest eu sunt pentru exploatare daca o face statul Roman.Sa vazut reactia agresiva a celor de la GR la un posibil raspuns negativ.Indiferent ce se intampla statul roman trebuie sa aiba grija si de cei de acolo care nu au de munca.

 

Ca o gluma:Putem sa le dam de munca celor de la RM angajandui sa adune maidanezii de prin tara :).

Link to comment
Share on other sites

No da' buna asta de la Stirile Pro Tv  :)) . Cel mai infect trust de presa. Nu pot sa uit cand scria pe  FB ,, Stire de ultima ora! Cristiano Ronaldo a fost convins de Wenger sa semneze cu Arsenal " . Eu, fan infocat Real Madrid intru repede sa citesc . Cand vad ca asta se intamplase in 2005 dar transferul nu se perfectase din cauza banilor. Cred ca am deviat putin de la subiect, dar nu m-am putut abtine. Unde dracului au gasit asemenea jurmalisti?? 

Link to comment
Share on other sites

Da, vorba cuiva, romanii sunt incapabili sa exploateze ei resursele tarii, chemam pe strain sa ne dea 6% mai bine sau chiar si mai bine de ce nu se vinde Rosia Montana ca insula Serpilor ? Unde este Tariceanu ca Ponta este molatec, nu stie el cum sa procedeze.

Link to comment
Share on other sites

Numai eu observ prostia crasa de care dau dovada reporterii?? Azi V. Ponta a fost la Rosia Montana sa discute cu minerii, iar la iesire toti reporterii cu intrebari una mai tampita ca alta.. Era o mama cu 2 copii care era intrebata: " Va doreati ca sotul dumneavoastra sa iasa din mina?" sau " Cum a fost acolo jos ?"  Individul de mai jos descrie in mod clar situatia actuala din Romania

http://www.youtube.com/watch?v=6jLYqLzpsKA

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use