Clicky

Jump to content
tudy23

Mai putem spune că avem o viață privată?

Recommended Posts

Tehnologia din zilele noastre este tot mai avansată, internetul a avansat atât de mult încât, în țările cât de cât dezvoltate îl putem accesa de peste tot. Ce înseamnă defapt acest lucru? Ce avantaje și dezavantaje avem și care este impactul portabilelor în tot acest lucru.

 

post-10944-0-04216900-1374432841_thumb.jpg

 

Pentru început trebuie să vorbim despre ce înseamnă defapt internetul. Internetul poate fi privit ca o imensă rețea, în care informația circulă pe diverse căi, cu viteze mari și astfel putem comunica, citi știri, viziona filme etc. Ca orice rețea, ea are și puncte cheie, unde informația ajunge și este transmisă mai departe. Într-un final ajunge pe un server, de unde este retransmisă la device-ul nostru. Deși lucrurile sunt mult mai complexe în realitate, este un mic exemplu pentru a vă da seama de acest mare fenomen numit internet.

 

Ajunși în prezent, tehnologia a avansat foarte mult, încât am ajuns să împărțim o parte din viață cu restul lumii, cu ajutorul internetului. Există diverse rețele de socializare, diverse forumuri sau site-uri unde putem face stocare in-cloud. Toate sună bine la prima vedere; ne putem conecta cu toți prietenii noștri, putem să le spunem ultimele știri în clipa următoare, putem să le trimitem poze. Dacă avem nevoie de un document urgent, îl găsim pe contul nostru Google Drive sau Dropbox iar pentru un backup al imaginilor avem opțiuni atât în aplicația Facebook, cât și prin Google+ să facem acest lucru automat.

 

Unde apare dezavantajul?

 

Am ajuns, cu sau fără voia noastră, să ne împărtășim toată viața, să o punem pe internet fără a ne da seama de riscurile acestui lucru. Rețelele de socializare sunt buni informatori pentru hoți, care pot știi unde te afli la un anumit moment. Ele, pentru cineva care dorește cu adevărat, pot să îți povestească întreaga viață. Pozele pe care le punem pot fi accesate oricând de către noi, dar de unde știm dacă cei de la Google nu folosesc aceste imagini? politica lor spune altfel, dar nu vom știi niciodată cu siguranță.

 

post-10944-0-54996000-1374432840_thumb.jpg

 

Smartphone-urile și amplificarea acestui fenomen

 

Telefoanele mobile sunt foarte inteligente, ele se pot conecta la internet, captura imagini sau chiar afla locația curentă prin GPS sau GLONASS. Acum, pe de-o parte, aceste lucruri de sunt de folos, când avem nevoie să mergem undeva cu mașina și nu avem un GPS dedicat sau când vrem să căutăm ceva rapid pe internet. Aceste toate informații însă pot fi foarte ușor adunate și ne pot forma un profil fiecăruia. De la căutările pe internet, la locurile pe unde am fost și pozele pe care le-am făcut, toate pot fi aduse într-un singur loc și fiecărui om să i se facă un profil exact. Este adevărat, nimeni nu va recunoaște asta vreodată, toți spun că politica lor internă le interzică să facă astfel de lucruri, însă gândiți-vă cât de mult vă puteți încrede în vorbele marilor companii.

 

Ce putem/trebuie să facem?

 

Deși nu sunt deacord cu aceste lucruri, nu cred că trebuie să facem nimic. Poate vă șochează acest lucru, mai ales după cele spuse mai sus, însă noi suntem doar simpli oameni. Fie că vrem fie că nu, viața ne este controlată într-o mare măsură. De la telefoane până la locurile de muncă totul este manipulat iar cine vrea să afle informații exacte despre noi o poate face destul de ușor. Este adevărat, noi servim aceste informații pe tavă, de bună voie, dar există și avantaje. Poate nu ne place să recunoaștem dar lucruri precum stocarea in-cloud ne aduc multe avantaje, smartphone-urile performante au devenit într-un fel sau altul indispensabile iar de internet nici nu mai trebuie să spun nimic. Ce credeți de aceste lucruri? vă simțiți amenințați de marile companii și bazele lor de date cu utlizatori? Cine greșește, noi sau ei prin practicile pe care le au? Mai putem spune că avem o viață privată?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, asta este o soluție însă dacă te uiți la statistici vezi că peste 1 miliard de oameni nu fac ceea ce spui tu. Însă chiar și fără rețele de socializare, restul lucrurilor rămân valabile.

Edited by tudy23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu s-a schimbat nimic. Retele de socializare nu fac decat sa raspunda unei nevoi umane: nevoia de... socializare. Doar ca o fac altfel. Pentru cei mai vechi prin zona si care au apucat sa se bucure de placerea cozilor de la mancare, acolo ce sa faci ? Iti impartaseai viata. Faceai exact ce faci acum pe Facebook: unde stai, unde lucrezi, ce probleme ai acasa, ce probleme la servici (bine, cu retinerile de rigoare, sa nu fii tu "retinut"). Incercati sa trageti cu urechea cand discuta doua persoane care nu s-au intalnit de mult. O sa aflati si la ce ora merge ala micul la olita si ce culoare are produsul. Plus ce mai face (si cu cine) vaduva de la doi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, dar nu cred că în toate țările există mentalitatea de care vorbești tu. Iar chestia cu datele nu are legătură doar cu rețelele de socializare, acolo e doar locul unde împărtășim de bună voie tot ce avem prin casă. Nu toată lumea face asta, nu generalizez, însă foarte mulți, prea mulți. Iar în smartphone-uri avem o mică parte din viață, prin poze și mesaje etc. Toate aceste lucruri pot fi luate foarte ușor de către Google de exemplu, fără măcar să realizăm asta. Nu vreau să fac o teorie a conspirației aici, doar îmi expun părerea despre un subiect de actualitate aș zice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Innoxius are dreptate, nevoia de socializare are radacini inca de pe vremea "untului la pachet cu conserva de peste", as adauga ca aceeasi nevoie de socializare se manifesta diferit de la un popor la altul, noi romanii suntem mai deschisi, inca mai stam pe banca in fata blocului :), spre deosebire de nemtii, de exemplu, care nu concep asa ceva.

Cum am mai spus si in alte topicuri de genu', fiecare e liber in a'si pastra sau nu intimitatea, sau daca chiar si-o expun, e la libera lor alegere masura in care o fac.

Degeaba stie Google ca smart-ul lui xulescu@gmail.com se afla la piscina la Termal in Baile Felix daca nu stie cine este cu adevarat xulescu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

×

Important Information

Terms of Use