Clicky

Jump to content
tudy23

O scurtă analiză a sistemelor de operare mobile din punct de vedere al consumatorului de rând (editorial)

Recommended Posts

Smartphone-urile ne înconjoară. Ele au ajuns să facă parte din viața noastră, le avem cu noi tot timpul și ne ajută cu diverse sarcini. Putem spune că ne robotizăm încetul cu încetul, folosindu-ne tot mai mult de gadget-urile din jurul nostru. Un lucru este cert, un device nu îl putem folosi la maxim fără un ecosistem puternic. În acest editorial voi analiza cele mai populare sisteme de operare disponibile pe dispozitivele portabile pe care le folosim zi de zi.

 

post-10944-0-07756900-1374175595_thumb.jpg

 

Primul OS despre care voi vorbi este și cel mai popular la momentul actual: Android.

Android este un sistem de operare dezvoltat în prezent de către Google, o companie multinațională, care are investiții în foarte multe ramuri tehnologice deși la început a fost doar un motor de căutare.

Deși inițial a fost o companie separată, Android, Inc. a fost cumpărată de către Google în 2005. Aceștia au continuat dezvoltarea sistemului de operare lansat în 2007 împreună cu Open Handset Alliance, un consorțiu al companiilor de hardware, software și telecomunicații în care se încurajează open-source-ul pe telefoanele mobile. În septembrie 2008 avem și primul device care rulează Android: HTC G1.

 

A trecut mult timp de atunci, aproape 5 ani de zile, iar acest sistem de operare a fost schimbat în mare măsură, păstrând însă caracterul open-source. Pentru simplitate, fiecare versiune Android a avut ca nume de cod un nume de prăjitură/bomboană: 1.5 (Cupcake), 1.6 (Donut), până la actualul 4.2 (Jelly Bean). Numele sunt ordonate alfabetic, de aceea se zvonește că următoarea versiune Android se va numi Key Lime Pie.

 

post-10944-0-63531000-1373918880_thumb.jpg

 

 

La ora actuală, Android rulează pe majoritatea smartphone-urilor, în Q1 al acestui an, chiar 75% din smartphone-urile vândute în SUA rulează o versiune de Android. Acest sistem de operare este unul foarte popular deoarece este open-source și de aceea poate fi modificat în nenumărate feluri de către producători.

 

Să facem o scurtă analiză a punctelor forte ale acestui OS:

 

 • Este open-source, foarte customizabil. Avem nevoie de diversitate, de posibilități nenumărate și trebuie să recunoaștem, acesta este un punct forte al acestui OS. Nu există deocamdată un alt OS disponibil la scară largă, care să poată și să fie modificat în așa mare măsură. S-a ajuns ca aproape fiecare producător să aducă lucruri noi device-urilor proprii prin customizări, prin aplicații și funcții integrate. Unele sunt integrate atât de tare încât schimbă destul de mult experiența pe care acest sistem de operare o oferă în varianta stock, precum TouchWiz sau HTC Sense.

 • Are și a avut de la început un sistem de notificări bun. Spre deosebire de alte sisteme de operare, precum iOS (care acum are și el o variantă oarecum împrumutată a notificărilor Android) sau Windows Phone (care nu are nici acum cu adevărat un sistem de notificări avansat), Android a avut de la început un sistem de notificări, în care noutățile sunt afișate într-o fereastră care apare dacă tragem în jos de bara de stare. Cu timpul au fost aduse multe modificări acestui sistem de notificări, el devenind tot mai folositor și mai evoluat.

 • Are în prezent multe aplicații gratuite (cu reclame). Deși nu este un avantaj pentru toată lumea, faptul că putem avea multe aplicații gratuit, când ele costă 1-2 € pe celelalte sisteme de operare, este un avantaj. Foarte multe aplicații sunt lansate în două variante, una este plătită, fără reclame, cealaltă gratuită, cu câteva reclame, unele mai discrete altele mult prea violente. Avem așadar alternative atât pentru cei pe care nu îi deranjeze să plătească pentru a scăpa de reclame dar și pentru cei cărora le plac aplicațiile gratuite,chiar cu diverse dezavantaje (precum reclamele – care pot fi blocate cu ajutorul anumitor aplicații).

 • O bună integrare cu serviciile Google. Deși la prima vedere nu pare un avantaj atât de mare, faptul că pe WP Google nu oferă suport aproape deloc îi poate face pe consumatori să se reorienteze. Gigantul din Moutain View a ajuns să fie astăzi o caracatiță, având servicii de plată online (Wallet), de e-mail(GMail), rețea de socializare (Google Plus), hărți (Google Maps), chiar și Youtube este până la urmă tot un serviciu Google. Dacă ne uităm în ansamblu vom observa că suntem destul de dependenți de aceste servicii, mai ales că pe lângă cele enumerate mai sunt multe altele.

 • Există multe alte avantaje ale folosirii acestui sistem de operare printre care și diversitatea hardware, fiind foarte mulți producători care folosesc Android pe terminalele lor. Putem alege de la Samsung și HTC până la producători mai puțin cunoscuți din China, care însă produc telefoane de calitate (precum Oppo). Așadar, acesta este un avantaj pentru consumatori, care au o gamă largă de produse din care pot alege, pentru a-și satisface dorințele.

 

 

Bineînțeles, Android este un sistem de operare complex și bun în general, însă are și puncte mai puțin bune, precum:

 

 • Diversitate = Fragmentare. Dacă din punct de vedere al unui consumator, putem pune diversitatea la avantaje, la fel de bine o putem pune și la dezavanjate. Fragmentarea de care suferă acest sistem de operare este greu de reparat. Față de iOS, care funcționează doar pe câteva device-uri, sau Windows Phone, pentru care Microsoft a stabilit reguli stricte cu privire la hardware-ul incorporat, Android este open-source, fiecare poate folosi orice componente hardware și îl poate modifica cum dorește. Dezavantajul major este lipsa update-urilor, care trebuie să treacă prin mâna producătorilor, care de obicei aleg să promoveze și să vândă device-uri noi decât să le actualizeze pe cele mai vechi la versiuni mai noi ale sistemului de operare. Pentru consumatori cea mai mare problemă apare când aplicațiile nu sunt compatibile cu versiunea de Android pe care o au instalată. Desigur, ați putea spune că acest dezavantaj se poate rezolva folosind un custom ROM, însă acestea au adesea diverse probleme, nefiind întotdeauna foarte stabile pentru folosirea de zi cu zi.

 • Aplicațiile sunt de o calitate inferioră celor de pe iOS. Deși la prima vedere, pentru consumator grauit=mai bun, defapt într-un final se ajunge să nu fie chiar așa. Aplicațiile sunt majoritatea gratuite, cu reclame. Din aceste reclame însă dezvoltatorul nu câștigă atât de bine precum din vânzarea lor pe iOS. Acest lucru, împreună cu imensa fragmentarea amintită mai sus, duce la aplicații care nu sunt bine optimizate. Dacă pe iOS dezvoltatorul nu trebuie să acorde suport decât pentru câteva device-uri, pe Android vorbim de zeci de configurații hardware diferite.

 • Deși nu sunt multe dezavantaje majore, aș mai putea aminti diversele probleme de securitate, pe care le întâlnim tot mai des. Dezavantajul acestui sistem open-source sunt de asemenea și aplicațiile virusate. Aici are însă și Google partea sa de vină, având un sistem de verificare mult prea lejer pentru aplicațiile publicate în Play Store, mai ales dacă îl comparăm cu cel de pe iOS. Este foarte periculos că avem viruși, mai ales când sunt promovate lucruri precum plata cu telefonul.

 

Android este un sistem cu bune și cu rele. Este foarte popular și foarte complex. Îl recomand celor care doresc diversitate, nu neapărat fluiditate. Cei care vor să aibă diverse customizări și care se plictisesc repede de interfețele monotone și vor ceva nou.

 

Dacă ne luăm după popularitate, vom vorbi despre: iOS.

 

Sunt atât de multe articole Android vs iOS, iar acesta nu vreau să devină unul dintre ele. Sistemul de operare iOS este dezvoltat de către Apple, iar spre deosebire de Android, acesta este closed-source. Așadar nu avem opțiuni prea mari de customizare, doar ceea ce ne oferă compania din Cupertino.

 

Sistemul de operare dezvoltat de Apple a fost lansat publicului larg în 2007, odată cu iPhone 2G. Aș putea spune că este cel care a deschis această eră a smartphone-urilor, în care trăim și astăzi. Nu există device-uri care să ruleze acest sistem de operare în afara celor dezvoltate de Apple. Interfața acestui sistem a evoluat în timp, însă nu atât de mult precum cea de pe Android. Ea rămâne centrată în jurul unui homescreen plin cu scurtături către aplicațiile pe care le avem instalate. Au fost adăugate foldere, un nou sistem de notificări, diverse modificări aduse lock-screen-ului și câtorva aplicații, însă la bază a rămas aceeași idee: simplitate și fluiditate.

 

Terminalele care rulează iOS au avut vânzări uriașe, în special iPhone și iPad. Chiar dacă sunt device-uri premium, cu un preț pe măsură, Apple a reușit să atragă consumatorii prin simplitate, eleganță și fluiditate.

 

post-10944-0-56255500-1373918879_thumb.jpg

 

Să analizăm punctele forte ale acestui sistem de operare:

 

 • Este closed-source, mult mai stabil. Dacă la Android apreciem diversitate pe care ne-o oferă un sistem de operare open-source, aici putem spune că dezvoltarea lui iOS de către Apple, cu reguli stricte, a dus la o stabilitate foarte mare. Vorbim de puține terminale pe care rulează, de aplicații controlate strinct, de un OS care nu se evidențiază prin diversitate și de o companie care este foarte strictă. De aici rezultă fluiditatea și stabilitatea acestui sistem de operare mobil.

 • Fluiditatea este punctul forte. Probabil că asta a atras consumatorii de rând. Nimănui nu îi place un device care se blochează și căruia ești nevoit să îi dai restart foarte des. Acest OS însă este unul foarte fluid, și nici nu ar avea de ce să fie altfel, având în vedere cât de simplu este construit. Până la urmă, fiind consumatori, ne interesează ca gadget-ul cumpărat să funcționeze, nu să aibă diverse bug-uri și blocaje.

 • Aplicațiile sunt multe și de calitate. Dacă aici vorbim de aplicații care costă mai mult comparativ cu celelalte OS-uri, vorbim și de aplicații care sunt mult mai bine optimizate. Până la urmă este mult mai ușor să dezvolți o aplicație dacă trebuie să o faci pentru o gamă restrânsă de device-uri, precum este cea a companiei din Cupertino. Aplicațiile așadar sunt mult mai bine optimizate, consumă mai puține resurse și rulează mai fluid.

 • A fost construit de la început pentru consumatorii de rând, ceea ce se vede și astăzi în vânzări. Prea puțini sunt cei care au timp și cunoștințele necesare pentru a-și customiza telefonul după bunul plac. Majoritatea doresc un telefon care să funcționeze bine și fluid, de la început până la final și care să nu îi lase în momentele când au nevoie să îl folsoească.

 

Nu este totul în lapte și miere nici când vorbim de acest OS. Avem destul puncte slabe, care echilibrează lupta:

 

 • Monotonia apare la un moment-dat. Să folosești același homescreen cu iconițe poate deveni monoton. Dacă la început te atrage prin simplitate și rapiditate, în timp îți dai seama că nu este suficient. Bineînțeles, sunt oameni care apreciază această simplitate și nu se plictisesc, mai ales că rulează fluent. Pasionații însă cred că se plictisesc repede de acelaș app-drawer în fiecare zi.

 • Opțiunile software sunt limitate. Dacă sistemul de operare este unul fluent, putem spune că opțiunile sunt foarte limitate. Consumatorul nu este lăsat să folsoească diverse opțiuni mai avansate, doar strictul necesar. Odată cu iOS 7 se introduc mai multe opțiuni de customizare, mai multe opțiuni la diverse aplicații însă cred că se va pierde din fluiditate și timp de răspuns, în special pe device-urile mai vechi.

 • Un sistem de multitasking primitiv. Nu există un sistem de multitasking foarte dezvoltat în iOS, nu precum cel din Android. Probabil că felul în care cei de la Apple au dezvoltat acest sistem aduce cu sine o fluiditate mai mare și un consum mai mic de resurse, însă nu este suficient întotdeauna.

 • Prețul device-urilor și puținele opțiuni hardware. Dacă la Android și Windows Phone ai mai mulți producători și categorii de terminale de unde să alegi, la iOS ai un singur producător: Apple. Acesta lansează diverse terminale cu iOS, care însă vin cu un preț pe măsura exclusivității. Å¢in minte că în România, iPhone 4 costa 10000 de lei la Altex la lansare, ceea ce este un preț enorm pentru un terminal. La contract prețurile scad însă se vede că gigantul american are adaosuri destul de mari, oamenii tot cumpără însă.

 

Apple iPhone OS (sau iOS) este un sistem practic destinat consumatorului de rând care își permite însă achiziționarea unui terminal care să ruleze acest sistem. Spre deosebire de Android, utilizatorii mai avansați, mai pasionați, nu vor fi atât de mulțumiți în timp de acest OS, chiar dacă fluiditate și faptul că pur și simplu merge atrage la început. Îl recomand celor care nu vor să aibă bătăi de cap diverse customizări și micile probleme care apar împreună cu acestea.

 

Ultimul invitat în acest articol este noul sistem de operare al celor de la Microsoft, Windows Phone. Acesta a fost lansat la finalul anului 2010, fiind tânăr în comparație cu Android sau iOS. Prima versiune a fost Windows Phone 7, care a succedat sistemul Windows Mobile, asemănându-se lui doar cu numele, fiind o cu totul altă platformă. În octombrie 2012 Microsoft lansează Windows Phone 8, un update major pentru acest sistem, care schimbă total platforma făcând aplicațiile dezvoltate pentru WP 7 incompatibile cu WP8. Acest update a adus și îmbunătățiri ale interfeței, care este de altfel destul de simplă. În timp au mai existat diverse update-uri minore care au adus tot mai aproape de drumul cel bun acest OS.

 

post-10944-0-33887800-1373918873_thumb.jpg

 

Este, precum iOS, un sistem closed-source, care însă permite o mai mare diversitate decât rivalul său. Mie îmi place foarte mult ideea celor de la Microsoft și avantajele pe care acest OS ți le oferă:

 

 • Fluiditatea este la ordinea zilei. Precum în iOS și aici găsim fluiditate în rulare ca fiind omniprezentă. Sistemul de operare nu are atât de multe device-uri care îl rulează, dacă îl comparăm cu Android, și nu este nici foarte permisibil cu modificările pe care le aduc producătorii. Toate acestea, împreună cu aplicațiile care sunt mai ușor de dezvoltat și susținut, duc la o fluditate mai mare.

 • Update-urile vin direct de la Microsoft în principiu, ceea ce face ca aproape toate device-urile să aibă ultima versiune a acestui OS.

 • Live-tile-urile sunt interesante, aduc un grad de dinamism și aduc la viață acest sistem de operare. Dacă pe iOS avem doar iconițe, aici acest tile-uri se updatea-ză constant cu informații noi, precum vremea, știri, mesaje șamd. Este o abordare curajoasă, combinând iconițele de pe iOS cu widget-urile de pe Android.

 • Integrare Office foarte bună. Unde ar putea să ruleze mai bine suita de aplicații office decât pe un sistem de operare dezvoltat de Microsoft. Pentru cei care lucrază mult cu documente este un lucru foarte imporant această integrare și fluiditate a aplicațiilor Office.

 

Din păcate însă avem și dezavantaje. Cele care fac din acest sistem de operare unul mai puțin popular și plăcut în ochii lumii:

 

 • Lipsa de aplicații de calitate. Chiar dacă sistemul de operare este fluid și bine optimizat, lipsesc aplicațiile des folosite de utilizatori. Cel mai relevant exemplu este lipsa aplicațiilor din partea celor de la Google, care oferă o singură aplicație, cea pentru search. Este un mare dezavantaj în fața concurenței, însă în timp vor apărea mai multe aplicații iar acesta va dispărea.

 • Nu există o prea mare divesitate hardware și software. Producătorii nu pot face customizări, toate telefoanele sunt bazate aproximativ pe aceeaeși platformă, cu aceleași rezoluții, la multe dintre ele nu diferă decât forma carcasei. La interior nu se observă influența producătorilor decât prin câteva aplicații proprii. Doar Nokia are o integrare ceva mai pronunțată prin aplicațiile pe care le-a adus pe Windows Phone, precum Nokia Maps.

 • A venit pe piață târziu, când concurența avea deja vechime și era destul de matură. Este greu astfel să te bați de la egal la egal cu ei, Nu sunt promovate atât de mult, în afară de Nokia, care nu are smartphone-uri cu alt sistem de operare, celelalte companii sunt interesate să promoveze mai tare Android, unde au mai multe vânzări.

 

Windows Phone este după părerea mea un sistem de operare care nu și-a găsit locul. Mie unul îmi place foarte mult ideea acestuia, însă lipsa aplicațiilor și a posibilităților de customizare este un mare dezavantaj. Dacă nu ar fi aceste dezavantaje, l-aș recomanda în locul lui iOS sau Android.

 

Acestea sunt cele mai populare 3 sisteme de operare. Bineînțeles, mai sunt și altele, de la care am așteptări mari. Unele sunt încă mici iar altele urmează o direcție interesantă.

 

post-10944-0-64095600-1373918873_thumb.jpg

 

Blackberry OS este modul prin care BB încearcă să atragă și consumatorul. Ei au fost cunoscuți pentru terminalele lor Business însă cred că vor acum să treacă la un alt nivel. Îmi place ideea acestui sistem de operare, poate vom vedea în viitor mai multe terminale și o promovare mai mare din partea canadienilor.

 

post-10944-0-69007800-1373919053_thumb.jpg

 

Ubuntu Touch este OS-ul pe care îl aștept cel mai mult să fie lansat în variantă finală. Mi se pare foarte bună abordarea celor de la Canonical prin integrarea gesturilor în acest OS. Dacă va putea rula aproape toate aplicațiile Android mai are deja un avantaj în fața concurenței. Pe touchscreen trebuie să existe fluiditate și nu doar apăsări iar navigarea prin aceste gesturi swipe este una care ajută prin fluiditate și avantajează interacțiunea cu utilizatorul.

 

post-10944-0-74634800-1373918869_thumb.jpeg

 

Meego a fost sistemul de operare abandonat de la lansare de către Nokia. După părerea mea finlandezii ar fi avut un succes mult mai mare cu acest OS decât cu WP. Proiectul Sailfish mi se pare foarte interesant și aștept să văd un terminal rulând acest OS. Sper ca pe viitor să aibă parte de mai mult suport decât Meego.

 

post-10944-0-95778400-1373918872_thumb.png

 

Firefox OS este cel căruia nu îi văd rostul. Bazat pe HTML5, se vede după cum rulează pe terminalele anunțate că nu oferă o experiență prea plăcută utilizatorului. Nu cred că avem nevoie de un sistem de operare lent, cât timp avem alternative la fel de ieftine și mai rapide (precum Android sau Ubuntu).

 

post-10944-0-78092300-1373918866_thumb.jpg

 

Tizen este și ultimul OS despre care vom discuta astăzi. El este defapt un proiect mai vechi, numit la început LiMo și redenumit în Tizen când Intel s-a alăturat acestui proiect. El are în spate mai multe companii foarte cunoscute în domeniu și care sprijină folosirea linux-ului pe terminalele mobile (Samsung, Intel, Huawei, NEC, Panasonic, Orange, Vodafone și mulți alții). În aprilie 2012 apare prima versiune Tizen, denumit Tizen 1.0 sau Larkspur. De atunci sistemul de operare a evoluat mult, împrumutând și din proiectul abandonat de Samsung numit Bada OS. Nu se știe însă când vom vedea un device cu acest OS la bord însă pare un proiect bun, care sper că nu va fi abandonat precum Meego.

 

post-10944-0-89279500-1374175475_thumb.png

 

Acestea au fost gândurile mele în legătură cu sistemele de operare mai cunoscute. Åžtiu că există mai multe și cu siguranță nu am menționat toate avantajele și dezavantajele fiecăruia însă vă las pe voi să discutați mai departe. Care OS vi se potrivește? Ce ați ales/veți alege pe viitor? Care dintre OS-urile mai puțin cunoscute vi se pare mai de viitor? Aștept părerile voastre în comentarii.

Edited by tudy23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte interesant, dar nu am avut rabdare sa citesc tot, este muuuult!

 

 

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am avut rabare sa citesc doar o mica preciza la Firefox OS , se spune ca va fi pentru tarile mai slab dezovoltate care au neovie de smartphone-uri

si s-a lansat un model (nu-mi aduc amine cum il cheama) dar cost in jur de 70 de Euro cea ce-i faorte bine .

Pentru unele tari mai slab dezvoltate ca si India sau tarile din Africa ar fi o alternativa buna la Android .

Edited by Alex Toma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, nu e chiar scurtă prezentarea. Întradevăr este puțin 70 de euro dar crede-mă când spun că se pot face device-uri cu android mai performante și la fel de ieftine. HTML5 pur și simplu nu e ok decât din punct de vedere al portabilității. Viteza este foarte mica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 • investiții, nu învestiții
 • consorțiu, nu consort
 • producători, nu procători
 • "făcând aplicațiile dezvoltate pentru WP 7 incompatibile cu cele pentru WP8" asta este o non-problemă. Aplicațiile trebuie să fie compatibile cu SO, nu cu alte aplicații. Eu știu ce ai vrut să spui, dar reformulează
 • ar merge câteva vorbe și despre Tizen (dacă ai pomenit de MeeGo - un singur model de telefon)
 • aș scoate logo-urile sistemelor despre care nu vorbești

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tudy23 Multe puncte atinse de tine sunt false. Doar niste clisee care nu mai sunt valabile de pe vremea lui android gingerbread. Fragmentarea e mult mai rea la ios decat la android. Idevice-urile mai vechi nu primesc toate caracteristicile din ios7 si nu poti actualiza o aplicatie de sistem fara sa schimbi versiunea de ios. La android, chiar si versiunile vechi 2.2 si 2.3 au acces la toate actualizarile de aplicatii de sistem diponibile pentru jelly bean.

Aplicatiile pentru android sunt de calitate inferioara fata de ios? Alt cliseu care nu mai e valabil de cativa ani.

Ios mai fluid? Ai pus vreodata mana pe un telefon hi-end cu android sa vezi ce inseamna fluiditatea? Chiar si un galaxy s1 ruleaza fluid jelly bean, pe cand iphone 4 si ipad 2 au lag cu ios 6.

 

Sent from my LG-E975 using Tapatalk 4 Beta

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un sistem de multitasking primitiv. Nu există un sistem de multitasking foarte dezvoltat în iOS, nu precum cel din Android.

Nu as numi chiar "primitiv" sistemul de multitasking, iar iOS 7 va aduce modificari interesante, inclusiv posibilitatea de a inchide o aplicatie cu un swype.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

@innoxius mulțumesc de sfaturi, o să modific acum.

@ione se pare că nu prea ești de acord cu iOS și Apple. Să știi că dețin atât un Nexus 4, cât și un Optimus Black. Primul are Android 4.2 iar al doilea are 2.3. Îți spun sincer că aplicațiile nu se pot updata la ultima versiune pe 2.3 și că sunt aplicații care nu sunt compatibile, destul de multe. Am "butonat" mai multe device-uri cu android iar Nexus 4 este printre cele mai fluide, în mare parte majoritatea au parte de lag, mai ales dacă nu au mai mult de 512MB RAM sau procesoare mai puternice. Dețin și un iPod 4th gen care îți pot spune că rulează fluent. Aplicațiile de asemenea sunt mai bine optimizate pe iOS, se vede atât în aplicațiile pe care le folosesc zi de zi precum skype cât și în jocuri. Trebuie să recunoști că multe aplicații pe Android ajută mai mult ca număr decât prin calitate. Nu sunt fac Apple, însă există anumite aspecte mai bune la acest OS decât la Android.

@Bogdan Aplicațiile pe iOS nu rulează în background decât dacă este vorba de câteva funcții la care este acceptată rularea în background. Cu iOS 7 se vor aduce câteva modificări acestui sistem, însă mai mult se va modifica estetic decât practic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am sa-ti spun ceva ce poate pentru multi e un secret: lagul NU e cauzat de android. Orice gunoi de telefon cu cpu de 1 ghz si 512 ram poate rula foarte fluid jelly bean vanila. Numai si numai skinurile puse de producatori produc lag pe android. Android 2.3 inca mai primeste update-uri la aplicatiile de sistem, ceea ce nu e cazul la ios. Nu am intalnit inca aplicatii crossplatform care sa arate mai bine pe ios decat pe Android. Nu urasc ios. Detin un ipad 2 care desi e dual core, a devenit la fel de lent ca un low-end android. Da, se misca fin pe homescreen cand faci scroll intre paginile cu icoane, dar atat. Mi-e frica de cum o sa mearga pe ios 7.

 

Sent from my LG-E975 using Tapatalk 4 Beta

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inca un sfat (ca la asta ma pricep): ai facut analiza doar dpdv al utilizatorului "casnic". Exista si cel business, zona unde Android / Google (prin Google Apps for Business) si WP8 / Microsoft (prin Office365) au un cuvant greu de spus (MS mai greu decat Google). Ceilalti nu. Nu e nici o problema daca nu stapanesti domeniul acesta, dar corect ar fi sa precizezi ca o faci (comparatia) doar dpdvd al utilizatorului "casnic").

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am urmat sfaturile lui @innoxius și am modificat postarea inițială. Alte păreri despre el? vi se pare un subiect expirat? nu este scris ok? aștept alte păreri pentru a știi ce să modific pe viitor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...

Important Information

Terms of Use