Clicky

Jump to content
Alexandru Circiuvoianu

În sfârșit, Gingerbread nu mai este cea mai utilizată versiune de Android

Recommended Posts

Android 2.3 Gingerbread a apărut în 2010, iar pe atunci, nimeni nu știa că această versiune va domina piața de telefoane Android pentru 3 ani. Anul următor a fost lansat Android 4.0 ICS ce aducea o interfață cu totul nouă, dar nu a fost capabil să ajungă la popularitatea ce o dobândise Gingerbread.

 

post-11129-0-75168000-1373403301_thumb.jpg

 

Deși era o platformă veche, Android 2.3 era mult mai stabil decât ICS, iar pe device-urile low-end era singura alternativă. Chiar și pe terminalele mid-range din acea perioadă interfața lui Android 4.0 avea lag, consumul de memorie ram era mult mai mare, iar aplicațiile și jocurile mergeau  mai greu decât pe mult iubitul Gingerbread.

 

În 2012, Google a lansat Android 4.1, Jellybean. Acesta aducea îmbunătățiri minore pentru interfață, dar și foarte multe îmbunătățiri pentru sistem. Lag-ul din interfață dispăruse, consumul de ram era mai scăzut și se simțea o adevărată evoluție. Tot 2012 ne-a adus 4.2 Jellybean, versiune care la rândul ei a adus update-uri minore, mai mult la nivel de interfață: o nouă zonă de notificări și posibilitatea de a crea widget-uri în lockscreen.

 

post-11129-0-90092500-1373403207_thumb.jpg

 

Acum, statisticile arată că Gingerbread nu mai este cea mai utilizată versiune de Android. Android 2.3 rulează acum pe 34,1 % din totalul terminalelor Android, iar surpriza este că, Jelly Bean 4,1 și 4,2 rulează pe 37,9% din terminale, datorită cerințelor de rulare mai permisive ale noii versiuni. JellyBean poate rula foarte fluid pe un terminal low-mid-range și acceptabil pe unul low-end din 2013.

 

post-11129-0-52749100-1373403207_thumb.jpg

 

Să nu ne bucurăm degeaba. Android încă nu a scăpat de problema fragmentării, chiar dacă Gingerbread nu mai este cel mai utilizat. Să nu uităm că încă 34% din terminale rulează o versiune Android de acum 3 ani, și nu cred că vreun producător mai oferă suport pentru acestea. 

 

Să sperăm că utilizarea lui JellyBean va crește odată cu lansarea Android 4.3, și cred că Google e pe calea cea bună spre rezolvarea problemelor. Zvonurile indică faptul că viitorul update major Android, 5.0 Key Lime Pie va avea la rândul său cerințe de rulare scăzute, putând fi cu ușurință utilizat pe un device low-end. Chiar dacă Google va aduce noi versiuni Android ce sunt accesibile tuturor terminalelor, sarcina dificilă va fi în măinile producătorilor de telefoane, ce vor fi nevoiți să aducă noile versiuni pe terminalele viitoare și actuale. Sper ca marile companii telecom să mărească ,,raza" de suport de la device-urile high-end până la cele low-end și să aducă update-urile rapid, pentru că aceasta este singura soluție pentru oprirea fragmentării Android.

 

 

 

Sursă : Android Authority

Edited by Erwin

Share this post


Link to post
Share on other sites

N-am inteles niciodata (poate isi face timp si pomana cineva sa-mi explice) ce e cu "mania" asta de a vedea ce versiune de Android "este populara". De parca:

  1. Nu ne luam ce este mai nou (adica e clar ca cea mai "populara" e cea mai noua).
  2. Nu stam cu limba scoasa in asteptarea upgrade-urilor (adica aia cu 2.3 n-ar vrea 4.3 ? putem trage concluzia ca 2.3 e mai "popular" decat 4.3 pentru ca au doua procente in plus ?)
  3. Am putea sa ne alegem versiunea cand cumparam (atunci am avea o masura a "popularitatii")
  4. N-am fi la mana producatorilor (ti-ai luat 2.3, ciuciu 4.3, pentru tine 2.3 e "popular", cu el apari in statistici)

"Să sperăm că utilizarea lui JellyBean va crește odată cu lansarea Android 4.3" Pai, statistic vorbind si daca se vinde doar un terminal, procentul creste  :D

 

In concluzia anti-articolului meu, aceste grafice sunt o masura a vanzarilor de terminale noi, nu a popularitatii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Statisticile astea nu sunt facute pentru a vedea care versiune e mai populara, exact cum spune si Innoxius. Sunt facute pentru a vedea cate telefoane cu Android s-au mai vandut, cate au primit update-uri la o versiune noua si cati utilizatori au renuntat la telefoane cu versiuni de Android cretacice sau precambriene. :D

 

P.S. Termenul corect este fragmentare. Defragmentarea e altceva.

 

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Procentele vor crește nesemnificativ cu lansarea lui 4.3. Am vazut ca sunt ceva zvonuri de lansare pe 11 decembrie.HTC One il va primii la anul bineinteles :D, Galaxy S4 la fel, mai raman doar deviceurile din seria Nexus la datorie :D.Sper sa ma corectati voi daca am gresit cu ceva.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 4 Beta

 

Edited by Mihnea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc Sp1tfire.

"Să sperăm că utilizarea lui JellyBean va crește odată cu lansarea Android 4.3" - mă refeream la faptul că, fiind doar un update minor, producătorii vor avea o sarcină mai ușoară de a aduce noua versiune pe terminale. Sunt foarte multe telefoane ce încă rulează Gingerbread. Nu spun că nu e o versiune bună, deoarece pe acele terminale e singura soluție, dar nu se mai poate face nimic pentru ele. Singura soluție e cumpărarea de noi smartphone-uri, care peste 1 an vor fi si ele abandonate si vor ramane doar cu JellyBean sau Key Lime Pie, ca de, asa sunt producatorii de telefoane, ,, de ce sa mai facem update-uri pentru S3, cand toata lumea isi va cumpara S4? " 

 

Fragmentarea Android o sa existe intotdeauna, ca de, vrem diversitate hardware, lucru ce e unul dintre punctele forte Android.

 

Am editat putin articolul, am scapat de notiunea de ,,popularitate", deoarece acum si eu inteleg altceva din articol decat ceea ce aveam in cap ziua precedenta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use